Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM eist 4 jaar cel tegen Tarik Z. voor binnendringen studio NOS

Het OM heeft 4 jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen Tarik Z. voor het binnendringen van de studio van het NOS Journaal afgelopen januari.

Tarik Z. vandaag in de rechtbank.
Tarik Z. vandaag in de rechtbank. Tekening ANP / Aloys Oosterwijk

Het OM in Lelystad heeft 4 jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen Tarik Z. voor het binnendringen van de studio van het NOS Journaal afgelopen januari.

De aanklager eiste ook een schadevergoeding van 23.000 euro voor de NOS en de portiers die met hem te maken hebben gehad. Ook mag hij niet meer in de buurt van de NOS komen en moet hij verplicht worden tot contact met de reclassering. Volgens het OM is Z. volledig toerekeningsvatbaar, wat betekent dat zijn handelen niet was ingegeven door een psychische ziekte.

Volgens het OM is “op primetime het symbool van de vrije nieuwsgaring overvallen” en is “zendtijd afgeperst”. Verder vindt de officier van justitie dat Tarik Z. “de feiten en de impact op de slachtoffers bagatelliseert”.

Z: ik heb niemand gegijzeld

De twintigjarige Z. droeg ter verdediging tijdens de zitting vandaag aan dat hij niemand gegijzeld heeft. Wel kan hij zich voorstellen dat hij bedreigend overkwam.

“Ik heb ze niet fysiek gegijzeld, vind ik, dus ik zie het niet als een gijzeling.”

Z., die een alarmpistool bij zich had, zei destijds tegen NOS-medewerkers dat zijn actie “zeker geen geintje” was en dat er “dingen zouden gebeuren” als hij zijn zin niet zo krijgen. “Gijzeling is zwaarder”, zei hij desondanks in de rechtbank. Hij wilde zijn actie als een gijzeling laten overkomen, 112 bellen en iemand van de NOS zijn verklaring laten voorlezen. Z. dacht dat de politie met een gegijzelde minder snel zou binnenvallen en hem zou neerschieten, zei hij.

“Ik kan me voorstellen dat ze dachten dat het verstandig was om mee te werken.”

Z. kocht een gasalarmpistool in Duitsland omdat hij wilde dat het er echt uit zou zien, ook “voor zijn eigen veiligheid”. Hij hield er rekening mee dat hij zou worden doodgeschoten door de politie.

Onze verslaggever Maral Noshad Sharifi is bij de zitting aanwezig (volg hier haar twitterverslag).

Twitter avatar MaralNS Maral Noshad Sharifi Tarik: ik heb een pak aangetrokken, ik dacht als het wordt uitgezonden moet het er goed uitzien. #tarikz

Motief: monopolie NOS

Hoewel de rechter niet wil dat Z. tijdens de zitting vandaag alsnog een podium krijgt voor zijn boodschap, heeft hij toch meer gezegd over zijn motieven. Volgens Z. beheert de NOS het mediapark en het glasvezelnetwerk, en kan de NOS daardoor alle dataverkeer afluisteren en manipuleren. Het gebeurt volgens hem vaak dat in beelden van andere omroepen wordt geknipt, en dat de verkeerde ondertiteling wordt doorgegeven. Z. zegt in een hackercircuit te zitten, maar verder wilde hij daar niets over kwijt.

Volgens onderzoekers hoeft Z. niet behandeld te worden. Hij heeft geen persoonlijkheidsstoornis, geen autisme en niet depressief. Wel heeft hij een identiteitsprobleem. Z. zegt dat hij bovenmatig intelligent is, en zich verveelde op de universiteit. Tijdens practica wilde hij dieper op de stof ingaan, maar daar was geen ruimte voor. Als hij vrij komt wil hij zijn studie hervatten.

Z. drong studio NOS binnen

Eind januari drong de destijds 19-jarige Z. de studio binnen van de NOS in Hilversum met een neppistool. Het pand werd daarop onmiddellijk ontruimd. Om 20.00 uur werd op NPO1 slechts een storingsbeeld met daarop de tekst “Even geduld a.u.b.”. Onderaan het beeld was een rand te zien met daarop te lezen:

“In verband met omstandigheden is er op dit moment geen journaal mogelijk.”

Met een bewaker als gijzelaar eiste hij dat hij een verklaring kon afleggen in het achtuurjournaal. De bewaker leidde hem echter naar een lege studio, waar overdag de journaals worden opgenomen. Na enige tijd ijsberen en praten met de bewaker, waarvan de beelden op tv zijn uitgezonden, werd hij overmeesterd. De inmiddels 20-jarige Z. wordt verdacht van vrijheidsberoving, bedreiging met een dreigbrief, en bezit van een gasalarmpistool, vijftien knalpatronen en een geluiddemper.