Bekentenis schutter Charleston - wilde ‘rassenoorlog’ ontketenen

Schutter Dylann Storm Roof wordt door politieagenten de auto uitgeleid.
Schutter Dylann Storm Roof wordt door politieagenten de auto uitgeleid. Foto: Reuters / Jason Miczek

De 21-jarige Dylann Storm Roof heeft vrijdag bekend dat hij negen kerkgangers heeft doodgeschoten in de Amerikaanse stad Charleston. Dat heeft een politiefunctionaris gezegd tegen nieuwszender CNN.

Naar eigen zeggen wilde Roof met zijn daad een ‘rassenoorlog’ ontketenen. Later vandaag wordt hij verhoord via een videoverbinding vanuit zijn cel. De autoriteiten onderzoeken de schietpartij, waarbij negen afro-Amerikaanse kerkgangers omkwamen, als een ‘hate crime’.

Gouverneur Nikki Haley van South Carolina pleitte gisteren in de Amerikaanse media openlijk voor de doodstraf voor de schutter.

Roof plande schietpartij zes maanden

De 21-jarige Roof komt uit de stad Columbia in South Carolina. Hij heeft het vuurwapen waarmee hij het vuur opende in april gekocht in een wapenwinkel in Charleston; het ging om wapen met het kaliber .45. Eerdere geruchten over dat hij het wapen voor zijn verjaardag had gekregen, blijken niet te kloppen.

De nieuwszender voert ook een huisgenoot van Roof op, die verklaart dat Roof altijd al bezig was met rassenscheiding en al een half jaar met dit plan rondliep.

“Ik denk dat hij iets groots wilde bereiken, zoiets als bij Trayvon Martin (gedode afro-Amerikaanse tiener uit Florida, red.). Hij wilde iets doen om de rassenstrijd weer te laten oplaaien.”