Schoolkinderen storen proef Gal

Tegenvallers Nederlandse ploeg: Edward Gal mist vorm en paard van Jur Vrieling wordt afgekeurd.

Dressuurruiter Edward Gal werd gisteren met Glock’s Undercover derde in de landenwedstrijd op de eerste dag van het CHIO. „Ik had het moeilijk”, zei hij.
Dressuurruiter Edward Gal werd gisteren met Glock’s Undercover derde in de landenwedstrijd op de eerste dag van het CHIO. „Ik had het moeilijk”, zei hij. Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP

Vanaf de parkeerplaats op een paar kilometer van het terrein van het Concours Hippique International Officiel rijden pendelbusjes naar het Kralingse bos. Mannen strak in pak en vrouwen in keurige jurken worden als heuse eregasten vervoerd. In de bussen overheerst een walm van parfum. Iedereen praat met elkaar. Nu al. Want het chique Rotterdamse evenement staat bekend om het netwerken.

Rondom de wedstrijdbakken praten zakenlui en sponsoren met elkaar onder het genot van een glas (dure) wijn. Wie weet houden ze er wel een mooie deal of nieuwe baan aan over. Toch hebben de aanwezigen ook oog voor de sport op de 67ste editie van het CHIO. Zeker als de Nederlandse toppers in actie komen, wordt er enthousiast geklapt en gejuicht.

Het gisteren begonnen evenement is voor de bondscoaches een belangrijk meetpunt in aanloop naar de EK over twee maanden in het Duitse Aken. De Nederlandse dressuurploeg gaat nu aan de leiding in de landenwedstrijd die morgen wordt beslist. De Zweed Patrick Kittel won de eerste wedstrijd en Edward Gal werd achter Hans Peter Minderhoud derde. Hij scoorde met Glock’s Undercover 76,16 procent. Dat is nog niet de gewenste EK-vorm.

„Ik had het moeilijk”, zegt de 45-jarige Gal. „We kwamen vlak voor de start langs een klas met schoolkinderen. Dat vond mijn paard te spannend en dat had invloed op de proef. We hadden teveel slechte dingen. Helaas. Hopelijk gaat het in het tweede deel beter.”

Na de dressuur gaan de hapjes volop rond in het Kralingse bos. Sushi, zalm en bitterballen voor de sponsoren in hun skybox. Een frietje met voor de betalende toeschouwers. Zij vertoeven in het zogenoemde Stroodorp, waar het publiek lekker wordt gemaakt met allerlei soorten kraampjes voor paardenliefhebbers.

Schimmel afgekeurd

De springwedstrijden op de openingsdag zijn vooral voor de talenten van de topruiters. Vrachtwagens leveren de paarden af bij de stallen, aan de andere kant van het bos. Ze worden daar verzorgd door de grooms en rijden enkele wedstrijden. Deze paarden kunnen in een fraaie entourage alvast wennen aan het echte werk. „Meters maken”, noemen de ruiters dat.

De landenwedstrijd bij het springen is vandaag. Het is voor Nederland de derde wedstrijd in de kwalificatie voor de finale van de Nations Cup in Barcelona. Een goede score is meer dan welkom, na een laatste plek en een tweede plek in de eerdere wedstrijden. Na ‘Rotterdam’ volgt nog één laatste kwalificatiewedstrijd.

Bondscoach Rob Ehrens kan niet beschikken over Jur Vrieling met zijn paard Zirocco Blue. Tot ontzetting van Vrieling werd zijn schimmel gisteren afgekeurd. „Dit is een flinke aderlating”, reageert Ehrens, die Nederlands kampioen Leopold van Asten als vervanger opstelt. „Een goede reserve. Hij is niet voor niets Nederlands kampioen, dus ik verwacht dat hij twee keer foutloos rijdt.”

Het resultaat van de keuring is een flinke klap voor Vrieling. Hij wilde pieken in Rotterdam. Of hij het eens was met het besluit liet hij in het midden. Maar zijn verongelijkte gezichtsuitdrukking zei voldoende. „Mijn paard voelde wel wat stijfjes aan”, geeft Vrieling vervolgens zachtjes toe. „Ook moest hij hoesten. Misschien heeft hij een virus. Hier baal ik hard van. Ik had hier lekker naar toe getraind, en dan overkomt me dit.”

Zirocco Blue is gisteren direct naar huis gereden. Daar wordt door Vrielings eigen dierenarts onderzocht wat het paard precies mankeert. De dierenartsen van CHIO vonden deelname te riskant. Wat zij precies constateerden, brengen ze niet naar buiten.

Van Asten kan zich nu in de kijker rijden bij de bondscoach. De geboren Limburger valt als reserve in en hoopt met Zidane een plek in de basis te verdienen op het EK in Aken. „Ik ga mijn best doen. Dit is voor mij een mooie kans”, zegt Van Asten voor de landenwedstrijd.

Wereldkampioenen Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder en Maikel van der Vleuten maken het team van Ehrens compleet. Al weet nog niet iedereen in Rotterdam wie deze ruiters zijn. „Als Dubbeldam langskomt, moeten jullie me wel even waarschuwen”, zegt een vrouwelijke steward die bij een poort staat. „Ik zou hem echt niet herkennen.”

Een poosje later loopt Dubbeldam in een casual outfit voorbij. De vrouw en velen om haar heen hebben niets door. En die paar kleine meisjes? Die kijken alleen maar naar de paarden. Want daar draait het tenslotte om bij het CHIO.