Schippers Bekking en Brouwer komen thuis in Scheveningen

Afgelopen nacht bereikte de vloot Scheveningen, onderweg naar de finish in Göteborg. Team Brunel kwam ‘thuis’ als vierde van de zeven boten.

Het schip van het Turks-Amerikaanse Team Alvimedica bereikte Scheveningen vannacht als eerste. Het Nederlandse Team Brunel arriveerde als vierde.
Het schip van het Turks-Amerikaanse Team Alvimedica bereikte Scheveningen vannacht als eerste. Het Nederlandse Team Brunel arriveerde als vierde. Foto Victor Fraile/Volvo Ocean Race

Carolijn Brouwer was de eerste om zich op de kade te verontschuldigen voor de slechte timing. In alle vroegte bereikte de Nederlandse zeilster met haar Zweedse team SCA vanochtend haar eigen woonplaats, na een korte etappe vanuit Lorient. „Het is geweldig om terug te zijn”, zei ze opgelucht.

SCA, winnaar van de vorige etappe, bereikte de Scheveningse haven vanochtend als laatste van de zeven boten. In de loop van de nacht druppelde de één na de ander binnen voor de unieke tussenstop in Scheveningen, midden in de etappe van finishplaats Göteborg. De boten vertrekken morgen weer in de volgorde van aankomst, inclusief de tijdsverschillen van afgelopen nacht. Zo’n honderd mensen waren vanochtend vroeg getuige van de binnenkomst.

Het Turks-Amerikaanse Team Alvimedica, met de jonge Amerikaanse schipper Charlie Enright, bereikte Scheveningen als eerste, even na half twee. Opvallend genoeg las hij de wind, de getijden en de stromingen in Het Kanaal beter dan zijn Europese collega-schippers van het Chinese Dongfeng, het Spaanse Mapfre en Team Brunel. De boot van Bouwe Bekking legde vanochtend als vierde aan, een kleine twee uur na de ‘winnaar’.

Als de huidige posities in de etappe niet meer veranderen voor de finish in Göteborg, naar verwachting komende maandag, dan eindigen Brunel en Dongfeng gezamenlijk op de tweede plaats in het eindklassement. De laatste havenrace voor de Zweedse kust moet daarna de beslissing brengen. Abu Dhabi Ocean Racing, van de Britse schipper Ian Walker, was na de vorige etappe al verzekerd van de eindzege.

Scheveningen werd op het laatste moment als tussenstop in de race ingevoegd, nadat het Nederlandse Brunel bekend maakte met een Nederlandse boot mee te zullen doen. Het is voor het eerst in negen jaar dat de race Nederland aan doet. De laatste keer was in 2006, toen Rotterdam finishplaats was van een korte etappe vanuit Portsmouth. In die editie van de race deed ABN Amro mee met twee boten. De bank won de race destijds afgetekend met zijn zwarte boot, overigens zonder Nederlandse zeilers aan boord.