Rot Phil Orkest wil meer spelen en besparen

Dure vervangers van musici met ‘lege uren’ zijn passé in advies Rotterdams orkest; musici zijn niet langer ambtenaar

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest hoopt jaarlijks zo’n acht ton te besparen door een nieuw orkest model, waarin de zogenoemde ‘lege uren’ die musici nu in hun contract hebben, benut gaan worden. Het orkest moet meer gaan optreden.

Dit staat in een advies dat dinsdag gepresenteerd wordt aan de musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Het advies is deels gebaseerd op de analyse van de vorige directeur Hans Waege, die in april 2014 vertrok na een conflict met de musici over zijn personeelsbeleid. Waege wilde een eind maken aan de praktijk dat musici zogenoemde ‘lege uren’ in hun arbeidscontracten hadden, waardoor soms dure vervangers ingezet moesten worden.

„Na Waeges vertrek hebben we, in nauwe samenspraak met het orkest, gewerkt aan dit nieuwe advies”, zegt interim-directeur Hans Pot. „Meer efficiency blijft geboden, op alle terreinen, maar we gaan uit van een groeimodel. Toekomstige vacatures zullen banen zijn van 90 procent FTE. Eerder onbenutte uren in de contracten van musici boeken we niet als ‘snijverlies’, maar gaan we voor het orkest gebruiken door het seizoen uit te breiden, en met meer concerten en een verlengd seizoen onze zichtbaarheid in de stad te vergroten.” Als alle musici voortaan aan alle soorten concerten gaan deelnemen, kunnen daarmee de uitgaven aan remplaçanten, nu acht ton per jaar, omlaag. De Rotterdamse orkestmusici hadden tot voor kort een unieke arbeidsrechtelijke status. Het Rotterdams Philharmonisch was als enig orkest in Nederland gekwalificeerd als ‘openbare dienst stichting’, waardoor de musici in feite ambtenaren van de Gemeente Rotterdam waren. Aan die ambtenarenstatus kwam eind mei dit jaar verandering. De Centrale Raad van Beroep oordeelde toen in een slepende rechtszaak tussen het orkest en een ontslagen musicus dat die status niet meer gegrond is, mede omdat het orkest in 2006 is overgestapt naar een nieuw bestuursmodel met een raad van toezicht. Door de uitspraak hebben alle ambtelijke aanstellingen in de Stichting RPHO de status gekregen van een gewone arbeidsovereenkomst. Bij eventuele geschillen is niet meer de bestuursrechter bevoegd, maar de civiele rechter, en gelden ook de regels van het normale ontslagrecht.

Voor de musici is verlies van hun ambtenarenstatus „geen reden voor onrust”, zegt Martin van Pernis van de raad van toezicht. „De arbeidsvoorwaarden zoals ze nu zijn kunnen ook in een nieuwe cao één op één worden overgenomen. En met nieuwe mensen maken we nieuwe afspraken.”

Van Pernis beklemtoont dat de komende tijd bij het orkest in het teken moeten staan van „de weg omhoog”.

In 2014 maakte het orkest een verlies van 380.000 euro. Voor 2015 – een jaar waarin ook twee nieuwe series voor nieuw publiek worden geïntroduceerd – is „een plusje” beoogd. De gemiddelde zaalbezetting in de Doelen steeg licht. In augustus treedt de nieuwe directeur George Wiegel aan, afkomstig van het Gelders Orkest.