Renovatie Huis ten Bosch duurder - Rutte: ik was te stellig over kosten

Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Foto ANP / Phil Nijhuis

Paleis Huis ten Bosch wordt toch in één keer verbouwd voor een bedrag van 59 miljoen euro. Premier Rutte betreurt dat het kabinet voorheen te stellig is geweest over de kosten.

Eerder was het de bedoeling dat het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin gefaseerd gerenoveerd ging worden. Maar in één keer opknappen is goedkoper: 59 miljoen in plaats van 73,5 miljoen. De kosten van de eerste fase werden berekend op 35 miljoen, maar die werkzaamheden komen nu al uit op 41,5 miljoen. Dat schrijft minister Blok (Wonen, VVD) in een Kamerbrief.

Volgens Rutte is hij te stellig geweest toen hij zei dat de verbouwing niet duurder dan 35 miljoen zou worden. Dat moet in de toekomst beter, zei hij vanmiddag na afloop van de ministerraad. De kosten vallen hoger uit omdat er aanmerkelijk meer asbest in het paleis is aangetroffen dan eerder gedacht. Verder verkeren het dak, de schoorstenen en de bordestrap in een veel slechtere staat dan werd verwacht. Daarom heeft het kabinet besloten om meer delen van het paleis aan te pakken.

Dat de bouwrekening aanmerkelijk hoger uitvalt dan gepland ligt politiek gevoelig. Veel fracties in de Tweede Kamer vonden 35 miljoen euro eigenlijk al te veel. Bij het aankondigen van de plannen sprak de PvdA van “een stevig bedrag”, terwijl D66 zich verbaasde over de “exorbitante” kosten.

Het kabinet maakte in september vorig jaar bekend dat het paleis in Den Haag een verbouwing goed kon gebruiken. Zo moet er onder meer asbest en houtrot worden verwijderd en de beveiliging worden verbeterd. Daarnaast zijn de technische installaties voor brandveiligheid, water en elektra zeer verouderd.