Recorddroogte in Noord-Korea, Kim ziet rijstvelden verdorren

Leider Kim inspecteert landbouw. Foto Reuters
Leider Kim inspecteert landbouw. Foto Reuters

De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben de noodklok geluid wegens een periode van hevige droogte, volgens hen de ernstigste in een eeuw.

Daardoor dreigt de oogst dit jaar te mislukken en komt de toch altijd al precaire voedselvoorziening in het straatarme communistische land in gevaar.

Volgens VN-cijfers is nu al eenderde van de kinderen ondervoed. Bij een hongersnood in de jaren negentig kwamen honderdduizenden mensen om het leven.

Het staatspersbureau KCNA meldde dat 30 procent van de rijstvelden is verdroogd. In sommige gebieden gaat het zelfs om 80 procent. Ook de belangrijke rijstprovincies Zuid-Hwanghae en Noord-Hwanghae zijn getroffen. De aardappeloogst dreigt eveneens te mislukken. Vorig jaar was de neerslag in Noord-Korea al de laagste in dertig jaar.

Zuid-Koreaanse deskundigen voorspelden vorige week dat de voedselproductie in het buurland dit jaar 10 tot 20 procent lager kan uitvallen dan gewoonlijk.

Het is nog niet duidelijk of de Noord-Koreaanse leiders een beroep op het buitenland doen voor hulp, zoals ze in het verleden vaker hebben gedaan.

De animo om het Noord-Koreaanse regime te helpen is echter afgenomen door zijn aanhoudende pogingen om een eigen kernmacht op te bouwen en door de massale schendingen van de mensenrechten.