Oprah wordt het niet, maar wie dan wel?

Alleen maar mannen op het briefgeld, dat is straks voorbij. Amerikanen mogen meedenken over geschikte vrouwen.

Van George Washington (één dollar) tot Benjamin Franklin (honderd dollar): op het Amerikaanse briefgeld staan alleen maar mannen. Dat gaat veranderen.

Voor het eerst in ruim honderd jaar wordt binnenkort een vrouw gekozen die op een bankbiljet zal komen. Het nieuwe briefje van tien dollar moet in 2020 in circulatie komen, maakte het Amerikaanse Ministerie van Financiën deze week bekend.

Een vrouw op de dollar: het was al maanden onderwerp van gesprek in de Verenigde Staten. De actiegroep Women On 20s begon een campagne. En met succes dus. Althans: gedeeltelijk, want de inzet was het briefje van twintig dollar.

Voor het einde van het jaar wordt bekendgemaakt wie de vrouw op de tien dollar wordt – het briefje waar nu Founding Father Alexander Hamilton op te zien is.

De Amerikanen zijn opgeroepen om mee te denken. Er is één juridisch voorbehoud – helaas voor Oprah Winfrey en andere bekende Amerikaanse vrouwen van het moment – de kandidaat mag niet meer in leven zijn. Verder moet de winnaar zich hebben ingezet voor „inclusive democracy” – democratie voor het hele Amerikaanse volk, dus.

Maar wie moet het dan worden? De wedstrijd die Women On 20s eerder dit jaar uitriep werd gewonnen door Harriet Tubman (1822-1913). Zij zette zich in voor het afschaffen van de slavernij. Mocht het Tubman worden, dan is ze bovendien de eerste Afro-Amerikaan op een dollarbiljet.

Er zijn meer namen die opduiken. Die van Rosa Parks (1913-2005) bijvoorbeeld, de zwarte vrouw die wereldberoemd werd toen ze de wetten van het zuidelijke Alabama trotseerde en weigerde om in de bus op te staan voor een blanke man. Ook een kanshebber: Eleanor Roosevelt (1884-1962), first lady en activist die zich inzette voor vrouwen- en burgerrechten. Ook maakte ze zich na 1945 in de VS sterk voor de juist opgerichte Verenigde Naties.

Wie het ook wordt, helemaal de eerste vrouw op een dollarbriefje wordt ze niet. Martha Washington, ook een ‘vrouw van’, stond ooit even op het briefje van één dollar. Al was dat wel ruim honderd jaar geleden: tussen 1886 en 1891.

Dat het nieuwe biljet verschijnt in 2020 is geen toeval: het is een eeuw na de invoer van het vrouwenstemrecht in de Verenigde Staten.

Alexander Hamilton, die sinds 1929 op het briefje van tien staat, raakt zijn plek trouwens niet helemaal kwijt. Minister van Financiën Jack Lew liet in een verklaring weten het belangrijk te vinden om de Founding Father te blijven eren – al is nog niet duidelijk hoe precies.

Wellicht krijgt Hamilton een eigen tientje. Maar het kan ook zijn dat de eerste vrouw op een dollarbriefje in meer dan honderd jaar haar plek moet delen met een man.