Onderwijsraad: splits vmbo in mavo en vakopleiding

Leerlingen van het Technisch en Maritiem College (vmbo) in Velsen.
Leerlingen van het Technisch en Maritiem College (vmbo) in Velsen. Foto: ANP XTRA / Koen Suyk

De Onderwijsraad heeft er vandaag in een advies aan het kabinet voor gepleit om de mavo in ere te herstellen en daarnaast een onderscheidende vakopleiding te creëren. Het huidige vmbo is volgens de raad te onoverzichtelijk en heeft een negatief imago.

In het advies pleit de raad ervoor om het huidige vmbo, dat vier verschillende niveaus kent, weer terug te brengen tot de opleidingen mavo en vakmanschap. Zo’n vijftien jaar geleden werden deze opleidingen juist samengevoegd en in vier vmbo-niveaus gesplitst.

Meer beroepsgerichte vakken

Volgens het advies van de Onderwijsraad moeten de twee opleidingen een duidelijke eigen identiteit krijgen. Ook moet er betere voorbereiding komen op de overstap tussen mavo en havo. Dit kan worden bereikt door meer beroepsgerichte vakken toe te voegen aan de huidige theoretische leerweg van het vmbo (mavo), zo schrijft de raad.

De laatste weken gaan er steeds meer stemmen op om het huidige vmbo op de schop te gooien. Het advies van de Onderwijsraad volgt op een voorstel van de MBO Raad van eind april, waarin werd gepleit voor een samenvoeging van de twee hoogste vmbo-niveaus met de havo.