OM: beperk beroepsgeheim advocaten en notarissen

Het beroepsgeheim voor advocaten en notarissen is verouderd en moet worden ingeperkt. Daarvoor pleit officier van justitie Vincent Leenders vandaag in Het Financieele Dagblad(€). Volgens justitie frustreert het verschoningsrecht de aanpak van fraude en georganiseerde misdaad doordat de regels onduidelijk zijn.

Zoals het nu geregeld is, mogen advocaten en notarissen geen informatie over cliënten doorgeven. Maar doordat de regels onduidelijk zijn beroepen advocaten zich te vaak op ‘absoluut’ verschoningsrecht, aldus de officier van justitie. Het gevolg is dat advocaten volgens het OM regelmatig bewijslast achterhouden onder het mom van beroepsgeheim.

Einde aan systematisch advocaat in de cc

In Nederland is het verschoningsrecht volgens Leenders ‘doorgeschoten’ en gaat het veel verder dan in andere landen. Alleen communicatie tussen een cliënt en een advocaat of notaris zou vertrouwelijk moeten zijn, vindt hij. Informatie van en over derden zou daar niet onder moeten vallen. De officier van justitie hoopt dat op deze manier verdachten niet langer hun advocaat of notaris cc’en in hun mailconversaties, om het maar onder het verschoningsrecht te laten vallen.

Het OM wil dat notarissen een oud eigen voorstel uitvoeren. Dat is dat het verschoningsrecht buiten werking wordt gesteld als de notaris merkt dat hij voor fraude is misbruikt. Dat model zouden advocaten ook kunnen invoeren.