Opinie

Nu is hardstyle net een kantoorbaan

Rolinde Hoorntje spot trends en tipt. Deze week: Dirtcaps, het Haarlemse trio dat dit weekend optreedt tijdens hardstylefestival Defqon.1.

Woensdag is het hele ‘credible’ clubcircuit naar Barcelona vertrokken om te netwerken tijdens undergroundfestival Sonar. Maar er gebeurt nog genoeg in de mainstream.

Neem Defqon.1 bijvoorbeeld. Defqon is het Lowlands voor hardstylefanaten. En daar staat Dirtcaps, ofwel: de masters of traphouse, zoals Diplo het trio uit Amsterdam begin deze maand noemde in zijn BBC1-radioshow: „You go see them play. It’s a madhouse.”

En dat klopt. Ze maken een mix van trap, electro, moombathon en hard-style. Het is daggeren, het is schuren, het is billen schudden op hoog tempo. Het is de smerige versie van een brassband in een vrolijk jasje.

De nieuwe Yellow Claw, zou je kunnen zeggen, al is dat nog een tandje harder volgens Max Oude Weterink (27). Dirtcaps begon als samenwerking tussen Danny Groeneboom en Oude Weterink, de twee kennen elkaar uit Haarlem. Ze begonnen met deephouse en draaiden zelfs op woensdag in de Studio 80. „Maar op een gegeven moment werd ik zo moe van die techhouse scene”, zegt Max – grijze jas, petje, serieuze jongen, een paar weken eerder in Berlijn. „De hele tijd die four-to-the-floor-beat. Het werd gewoon monotoon.” Vier jaar geleden kwam Tim Haakmeester erbij als mc.

Op een avond voor de Studio 80 ontmoetten ze de jongens van The Opposites. Hun tourdj, The Million Plan, wilde ook een eigen plaat. Ze raakten aan de praat en doken samen de studio in. De track ‘Money on My Mind’ (2012) deed het goed en vanaf toen ging het hard. Ze waren begin juni te gast in Diplo’s radioshow, brachten onlangs single ‘BRAH’ uit op zijn Mad Decent Label. Afgelopen week was hun nieuwe single met Rochelle ‘Fool’s Paradise’ de Grandslam op SLAM FM.

Max is de producer van het trio, hij won afgelopen jaar een BUMA-award voor zijn werk. Elke dag zit hij van negen tot vijf in de studio die Dirtcaps deelt met Yellow Claw in Oost Zaan. „Net een kantoorbaan.” Hij begon met muziek maken via een forum dat hij tien jaar geleden ontdekte op de site van Laidback Luke. Of nee, eigenlijk begon het toen hij in de derde klas van het gymnasium bleef zitten en Danny bij hem in de klas kwam. Danny had de versterkers, hij had de lampen. Ze waren nog geen zestien toen ze drive-in shows deden in de buurt. Daarnaast postten ze elke week nieuwe tracks op het forum van Laidback Luke. Ze kregen feedback van Benny Rodrigues en zaten samen in de studio met Afrojack. „De eerste track die hij uitbracht was een Dirtcaps-remix. We hebben zelfs nog een contractje met hem getekend dat hij altijd bij ons komt draaien voor 500 euro. Niet dat we dat hem dat ooit nog hebben gevraagd.”