NS wil geld terugvorderen van voormalig topman Huges

De NS wil geld terugvorderen van voormalig topman Timo Huges, zo meldt persdienst ANP. Hij vertrok, kort nadat bekend werd dat was ge fraudeerd rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Daarvoor stelt Veolia de NS aansprakelijk, zo blijkt vanochtend.

Timo Huges in het NS-hoofdkantoor in Utrecht.
Timo Huges in het NS-hoofdkantoor in Utrecht. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De NS wil geld terugvorderen van gevallen topman Timo Huges. Hij stapte begin deze maand op in verband met fraude rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Daarvoor stelt Veolia de NS aansprakelijk, zo blijkt vanochtend.

De NS vindt dat Huges geen aanspraak meer kan maken op de beloning, omdat hij de NS “in diskrediet” heeft gebracht. Het gaat om de bonus die Huges naast zijn vaste salaris van 430.000 euro ontving over het jaar 2014. Op last van minister Dijsselbloem van Financiën, namens de staat de enig aandeelhouder van NS, bedraagt het variabele inkomen van bestuurders van staatsdeelnemingen maximaal 20 procent van hun vaste inkomen.

NS kan niet bevestigen dat Huges de maximaal haalbare bonus van 86.000 euro heeft ontvangen. Het is wel waarschijnlijk, omdat de raad van commissarissen in het jaarverslag constateerde dat de tweekoppige raad van bestuur in 2014 alle doelstellingen heeft gehaald. Hij ontving geen vertrekpremie.

Twee fraudezaken

Huges vertrok omdat hij meer wist van misstanden dan hij deed voorkomen. Rond de aanbestedingsprocedure voor het ov in Limburg liepen twee fraudezaken. Vervoersbedrijf Qbuzz, een volledige dochter van NS-dochter Abellio, heeft zich schuldig gemaakt aan “ernstige bedrijfsspionage”: Q-buzz ontving bedrijfsgevoelig informatie over Veolia van een concessiedirecteur van Veolia, die via een schijnconstructie, een externe bv, voor Qbuzz werkte. Volgens de NS heeft Huges in zijn verklaringen gelogen over wat hij daarvan wist, en daarom moest hij opstappen.

Een paar dagen voor het vertrek van Huges kwam echter ook een andere fraudezaak aan het licht. Uit een onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bleek dat medewerkers van verschillende NS-dochters bedrijfsgevoelige informatie van concurrenten naar elkaar doormailden. Informatieverzoeken van Veolia en treinorders van Arriva werden gedeeld om elkaar te informeren over de plannen van de concurrenten. Ook benadeelde NS Veolia door offertes te laat of onvolledig te verstrekken. Volgens de NS was dat echter, opvallend genoeg, niet de reden van zijn vertrek.

Veolia stelt NS aansprakelijk

Veolia stelt de NS nu aansprakelijk voor de miljoenenschade die geleden is als gevolg van tegenwerking en spionage rond de aanbesteding van het openbaar vervoer (ov) in Limburg. Ook (voormalige) directieleden worden mogelijk aansprakelijk gesteld, zou blijken uit de brief. Veolia vraagt de NS om een gesprek om de geleden schade in kaart te brengen en over afdoening daarvan te overleggen. NS krijgt tot dinsdag de tijd om te reageren, anders stapt Veolia naar de rechter.