Indringer Journaal Tarik Z. vindt dat hij niemand heeft gegijzeld

Tarik Z., de 20-jarige man die in januari met een nepwapen de redactie van het NOS Journaal binnendrong, vindt dat hij niemand heeft gegijzeld. Dat zei hij vandaag tijdens de rechtszaak in Lelystad. Hij wilde zijn actie wel als gijzeling laten overkomen, omdat hij de kans dan kleiner achtte dat de politie zou binnenvallen en hem zou doodschieten. Z. zei zich wel te kunnen voorstellen dat de situatie „beangstigend” was voor medewerkers. Destijds zei hij dat er „dingen zouden gebeuren” als hij geen zendtijd zou krijgen. Z. wilde zeggen dat de NOS volgens hem informatie manipuleert. Hij wordt onder meer verdacht van vrijheidsberoving en bedreiging. In een dreigbrief stond dat hij „zware explosieven” verstopt had. Volgens onderzoekers hoeft Z. niet behandeld te worden. (NRC)