Economie

Nooit meer een volle inbox, dankzij Spark

Foto iStock

Op een kantoordag is er weinig dat mij zo vrolijk maakt als een lege inbox. Lezen, beantwoorden, en hup: weer terug naar nul ongelezen berichten. Dankzij mijn strenge regime heb ik het nooit nodig gevonden een speciale mailapp te installeren: de standaard ‘mail’ van mijn iPhone werkte prima.

Grote vergissing: het blijkt allemaal nog veel beter te kunnen. Twee weken geleden werd iOS-app Spark gelanceerd, die claimt mailen weer ‘leuk’ te maken. Het is een openbaring. Spark filtert mail in drie categorieën: nieuwsbrieven, persoonlijke mails en notificaties. Dat werkt goed, je kunt in een keer zo’n hele map legen. Een belangrijke mail waar je even geen tijd voor hebt kun je laten snoozen, zodat je er later op de dag nog eens aan herinnerd wordt.

Nu zijn er wel meer mailapps op de markt die deze functies hebben, zoals Inbox en Mailbox. Kleine extraatjes maken Spark beter dan concurrerende apps. Zo is zowat alles naar eigen inzicht aan te passen, zoals eigen slimme mapjes maken of instellen wat er gebeurt als je mail naar rechts of links swipet. Ook fijn: de zoekfunctie werkt met natuurlijke taal. Dus zoek je op: ‘vind mijn e-mails aan Hans met pdf-bijlage’, dan snapt de app wat ik bedoel. Verder weet Spark automatisch welke handtekening er onder een mail moet staan. Toch een andere gebruiken? Dat is met één swipe geregeld.

Vervelend is dat de leesbevestiging automatisch aan staat. De gebruiker krijgt een notificatie als de ontvanger een e-mail heeft geopend. Dat voelde te intiem, dus die functie heb ik uitgezet. Ook ben ik weinig enthousiast over de ‘Quick Reply’, waarmee op mails is te reageren met een standaardsmiley, ‘like’ of ‘thanks’. Tot nu toe zorgde dat vooral voor verwarring, ook omdat er een reclameregel van Spark wordt meegestuurd.

Deze pijnpuntjes vallen echter in het niet bij de voordelen van Spark. Persoonlijk, vol handige foefjes en de layout ziet er ook nog eens mooi uit: deze app wil je gebruiken. Geen excuus meer voor een volle inbox.

Spark, Readdle, iOS app, gratis

*****