Nederland verlengt militaire missies in Mali en Irak

Koning Willem-Alexander bezoekt de Nederlandse troepen op kamp Castor in Mali. De Nederlanders zitten in het zuiden van het Afrikaanse land, in de buurt van Gao. Ze doen mee aan de VN-missie ‘Multidimensional Integrated Stabilization Mission’, kortweg MINUSMA.
Koning Willem-Alexander bezoekt de Nederlandse troepen op kamp Castor in Mali. De Nederlanders zitten in het zuiden van het Afrikaanse land, in de buurt van Gao. Ze doen mee aan de VN-missie ‘Multidimensional Integrated Stabilization Mission’, kortweg MINUSMA. Foto ANP / Ministerie van Defensie

Nederland doet nog een jaar mee met de internationale coalitie die bombardementen uitvoert op terreurbeweging IS in Irak. Ook de deelname aan de VN-missie in Mali (MINUSMA) wordt met een jaar verlengd. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten.

De missies worden verlengd omdat de onrust en instabiliteit in de regio’s, die aan Europa grenzen, blijven voortduren. De Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS zou tot 1 oktober duren, maar is nu dus tot oktober volgend jaar verlengd. Nederland neemt na oktober met vier F-16’s ondersteund door 200 militairen deel aan de coalitie. Nu zijn nog zes F-16’s (met twee reservevliegtuigen) actief boven Irak ondersteund door 250 militairen. Ook trainen zo’n 130 Nederlanders Koerdische peshmerga-strijders.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA):

“Meer dan ooit is onze interne veiligheid verbonden met externe veiligheid. Dat is de reden waarom Nederland zijn internationale verantwoordelijkheid neemt en daarnaast inzet op een versterkte politieke strategie in Irak.”

Mali

De VN-missie in Mali, waaraan Nederland met circa 450 militairen deelneemt, wordt verlengd tot eind 2016. De Nederlandse krijgsmacht spitst zich hier vooral toe op inlichtingenwerk. Daarnaast wordt bijgedragen met special forces, gevechts- en transporthelikopters en analisten. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD):

“Nederland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het opzetten van de inlichtingencapaciteit, die de ogen en oren van de missie vormt. Dit is uniek binnen een VN-missie, Nederland heeft hiermee echt iets nieuws gebracht. Daar is internationaal veel waardering voor.”

Het Afrikaanse land heeft nog steeds te maken met terrorisme en criminaliteit. Ook komen veel migranten die uiteindelijk in Libië op gammele bootjes stappen om de oversteek naar Europa te wagen vaak door Mali. Al deze zaken raken uiteindelijk ook de Europese Unie, aldus de ministerraad.

Afghanistan

Ook de missie in Afghanistan wordt verlengd, mede omdat de uitvoering van het trainings- en adviesprogramma dat onderdeel is van operatie Resolute Support vertraging heeft opgelopen. Nederland zal tot 31 december 2016 maximaal 100 militairen bijdragen aan de missie.

Hoe de verlenging van de missies gefinancierd wordt is nog niet bekend. De ministerraad heeft aangegeven op Prinsjesdag de kamer op de hoogte te zullen brengen van hoe de missies betaald zullen worden.