Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Kinderartsen: euthanasie bij kinderen onder de 12 moet mogelijk worden

Foto: ANP XTRA / Koen van Weel

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) vindt dat kinderen onder de twaalf jaar ook om euthanasie mogen vragen, mits zij ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Dat meldt de Volkskrant.

De NVK had tot nu toe nog geen standpunt ingenomen in de discussie over euthanasie bij kinderen van 1 tot 12 jaar; een groep waar artsen nu niets voor kunnen doen. Minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) schreef eerder in een brief aan de Kamer dat ze open staat voor debat met kinderartsen over het onderwerp.

In België is euthanasie bij kinderen onder de twaalf jaar sinds vorig jaar wel toegestaan. Twee Nederlandse kinderartsen zetten eerder vraagtekens bij het “gat” in de Nederlandse wet. Zo schreef hoogleraar Eduard Verhagen in de Volkskrant:

“Het gaat om extreme uitzonderingssituaties van kinderen die bijna doodgaan, en waar je ouders graag de mogelijkheid wilt bieden om hun kind op een menswaardige manier te laten sterven. Ik kan als kinderarts niet uitleggen dat iedereen dat recht heeft, behalve de leeftijdsgroep tussen de 1 en 12 jaar.”

‘Leeftijdsgrens 12 jaar problematisch’

De NVK vindt de nu gehanteerde leeftijdsgrens van twaalf jaar een probleem, omdat die niet per sé overeenkomt met de ontwikkeling van een kind. Artsen merken in de praktijk dat ook jongere kinderen de gevolgen van hun beslissingen goed kunnen overzien. De NVK stelt daarom voor “werkelijke wilsbekwaamsheid” te toetsen, ongeacht leeftijd.

Bij kinderen die zelf de beslissing niet kunnen nemen, moet dat gebeuren in samenspraak met de ouders. Nu gebeurt dat alleen bij kinderen van 0 tot 1 jaar.