Kind in de kribbe 2.0

Foto Catherine Balet AP
Foto Catherine Balet AP

Het kindje dat hier ligt is geen heilige of wezen waar bovenaardse krachten aan worden toegedicht. Het is deel van de – geënsceneerde – fotoserie Strangers in the Light van de Franse fotografe Chaterine Balet. Ze verbeeldde verschillende situaties waarin de geportretteerde wordt uitgelicht door elektronische apparatuur. Een vrouw met haar haar in een tulband tuurt op het scherm van haar smartphone in bad. Een blote dame ligt op een hemelbed, verlicht door haar iPod en een laptop die de dienstbode voorhoudt. Een jongen die op zijn synthesizers in de woonkamer speelt, licht op bij de straling van de tv en zijn laptop. Strangers in the Light zegt iets over hoe onze identiteit tegenwoordig wordt bepaald door de digitale beeldcultuur en moderne communicatiemiddelen. De serie is nog te zien tot 28 juni op de Hamburgse Foto Triënnale. Tien dagen langs is de Duitse stad het epicentrum van fotografie in Europa. Naast tentoonstellingen zijn er debatten tussen bezoekers en kunstenaars over de toekomst van de fotografie.