Kijken: emotionele Jon Stewart over schietpartij Charleston

Presentator Jon Stewart in de uitzending van de Daily Show van donderdagavond
Presentator Jon Stewart in de uitzending van de Daily Show van donderdagavond Screenshot YouTube

Normaal gesproken weet presentator Jon Stewart van de Daily Show van elk onderwerp wel een grap te maken, maar bij de schietpartij in de Amerikaanse stad Charleston, waarbij negen kerkgangers werden gedood, werd het zelfs Stewart even teveel.

“Om eerlijk te zijn heb ik niets vandaag, wat grappen en geinige geluidjes betreft. (…) Ik voel niets anders dan droefenis. Eens temeer staren we in het duister van het zinloze geweld dat we elkaar aandoen. Het dieptepunt is de gapende wond van racisme waarvan we met z’n allen doen alsof hij niet bestaat.”

Het is de serieuze opening van een vijf minuten durende monoloog waarin weinig valt te lachen. De boodschap: we leren het nooit, iedereen weet dat en niemand doet er wat aan. Stewart:

“Ten koste van miljarden dollars en duizenden Amerikaanse levens vielen we twee staten binnen, we vliegen met drones boven zes landen, we martelen mensen; we doen alles om Amerikanen veilig te houden. En wat zeggen we als er negen kerkgangers worden doodgeschoten? ‘Gekken blijven gek, wat doe je eraan?’ Daar kan ik niet over uit.”