Justitie VS houdt rekening met terroristisch motief in Charleston

Mensen troosten elkaar bij de methodistische Emanuelkerk in Charleston.
Mensen troosten elkaar bij de methodistische Emanuelkerk in Charleston. Foto EPA / John Taggart

De schutter die woensdagnacht negen mensen doodschoot in een kerk in het Amerikaanse Charleston wordt mogelijk vervolgd voor terrorisme. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie vanavond aan persbureau Reuters laten weten. Tot dusver was niet bekend dat het Amerikaanse OM een terroristisch motief achter de daad zocht.

Inmiddels bekijken de aanklagers de schietpartij in een kerk in Charleston “van alle kanten”, zo meldt de zegsvrouw. Een van de motieven waar het OM rekening mee houdt, is een ‘hate crime’, een daad ingegeven door gevoelens van rassenhaat. Maar ook met ‘domestic terrorism’ – terrorisme van eigen bodem – wordt nu rekening gehouden.

Eerder op de dag werd al bekend dat de schutter, de 21-jarige Dylann Storm Roof, wordt vervolgd voor negenvoudige moord. Hij blijft voorlopig in voorarrest, zo liet de woordvoerder weten. Roof werd gistermiddag opgepakt en bekende vandaag dat hij de schutter was. Naar eigen zeggen wilde Roof met zijn daad een ‘rassenoorlog’ ontketenen.

Roof opende woensdagavond lokale tijd het vuur in een Afro-Amerikaanse kerk in Charleston. Voor zijn daad nam hij ongeveer een uur deel aan een Bijbelstudie in de methodistische Emanuelkerk. Tegen de politie zou hij hebben gezegd dat hij even op het punt stond om zijn plannen af te blazen omdat “iedereen zo aardig was”, aldus NBC News.

In Charleston werd meteen vol afschuw op de schietpartij gereageerd. Burgemeester Joe Riley zei tegen lokale media:

“De enige denkbare reden om een kerk in te stappen en op biddende mensen te schieten is haat. […] Dit is een ongelofelijke en hartverscheurende daad in deze zeer historische kerkgemeenschap. Een boosaardige en haatdragende persoon heeft de levens genomen van burgers die samen waren gekomen om te bidden.”

De Amerikaanse president Barack Obama greep de daad van Roof aan om het wapenbeleid nog eens aan de kaak te stellen:

“Ik heb te vaak dit soort toespraken moeten houden. Weer zijn mensen het slachtoffer geworden, omdat mensen die kwaad wilden gewoon aan vuurwapens wisten te komen. Nu is een tijd om te rouwen, maar we moeten erkennen dat dit soort moordpartijen niet plaatsvinden in andere ontwikkelde landen. We kunnen hier iets aan doen.”