Economie

In Amsterdam is zo’n hotel nog te betalen, dus kopen Aziaten het op

Foto HH

Eigenlijk was hij naar Nederland gekomen om een ander gebouw te kopen. Die deal mislukte. Toen dacht Neo Teck Pheng, die overnachtte in het Holiday Inn in Amsterdam Zuidoost, bij zichzelf: waarom koop ik dít gebouw niet?

Neo is de topman van First Sponsor Group, een vastgoedfonds uit Singapore met bijna 1 miljard euro belegd vermogen. Deze week werd Neo’s vastgoedfonds eigenaar, voor 55 miljoen euro – terwijl het gebouw, eigendom van het Duitse vastgoedfonds IVG, eigenlijk niet te koop stond. Het is de tweede vastgoedaankoop van Neo in Nederland. Eerder dit jaar kocht hij een kantoortoren op de Amsterdamse Zuidas, de Zuiderhof I, voor 50 miljoen euro.

Niet eerder kocht een Aziatische investeerder direct een gebouw aan in Nederland, zegt Erik Langens, hoofd van de beleggingsafdeling van CBRE, die Neo bij de aanschaf van zijn gebouwen begeleidde. Langens verwacht dat meer Aziaten Neo’s voorbeeld zullen volgen.

“Elke twee weken spreek ik wel een partij uit Azië met interesse.”

Waarom investeren in Europa?

Aziatische investeerders trekken naar het buitenland. In de eerste plaats, legt Neo uit, omdat de economie van China, verreweg het grootste land van het continent, al een aantal jaar minder hard groeit. Institutionele beleggers als pensioenfondsen, verzekeraars en vastgoedfondsen, zoeken daarom noodgedwongen andere markten op.

Daarnaast is een aantal Aziatische landen, waaronder China, minder streng geworden als het gaat om investeren in het buitenland, zegt Langens. En de hoeveelheid geld die institutionele beleggers te besteden hebben neemt toe.

“Aziatische landen ontwikkelen zich, dus meer mensen zijn verzekerd.”

Dat geld moet ergens in geïnvesteerd worden. En vastgoed levert relatief veel op, in vergelijking met bijvoorbeeld obligaties.

Waarom Nederland?

Amsterdam is dan misschien niet zo “high profile” als Londen en Parijs, zegt Neo, het is tenminste nog te betalen. In Londen en Parijs, waar First Sponsor Group ook vastgoed heeft, is de markt “te competitief”, vindt hij. Amsterdam – eigenlijk de enige stad in Nederland die zijn interesse heeft, eventueel op Rotterdam na – is nog relatief “onontdekt”.

En lucratief: het rendement op Amsterdams vastgoed is volgens CBRE gemiddeld 5,3 procent per jaar. In Londen is dat 3,8 procent, vanwege de hoge aankoopprijs. In Aziatische steden liggen de rendementen gemiddeld nog lager.

Wat voor gebouwen?

Enige moeilijkheid is dat er relatief weinig gebouwen beschikbaar zijn in de categorie die Aziatische investeerders interessant vinden, zegt Dré van Leeuwen van vastgoedadviseur JLL. Dat zijn vooral objecten vanaf 50 miljoen euro in Amsterdam. En dan het liefst in de klasse die in vastgoedjargon ‘hoogwaardig’ heet. Kantoortorens op de Zuidas bijvoorbeeld, of de betere hotels.

Het alternatief is indirect investeren in Nederlands vastgoed, via beleggingsfondsen die al gebouwen bezitten. Zo investeerde een Japanse institutionele belegger eerder dit jaar 250 miljoen euro in het winkelvastgoedfonds van verzekeraar ASR.

Neo Teck Pheng ziet voorlopig nog geen problemen. Hij verwacht dit jaar zeker nog een keer terug te komen voor een nieuwe vastgoeddeal. Op dit moment heeft Neo niets op het oog. Recentelijk heeft hij nog geprobeerd het Crowne Plaza in het centrum van Amsterdam te kopen, vertelt hij. Daar heeft hij ook gelogeerd. Dat is niet gelukt. Nu is hij aan het rondkijken. Wat staat er bovenaan zijn wensenlijstje? Neo denkt even na, kijkt om zich heen – we zitten in de Symphonytoren op de Zuidas – en giechelt: “Misschien wel dit gebouw!”