Man overleeft reis van 12.875 kilometer onder vliegtuig. Hoe kan dat?

EPA / Andy Rain
EPA / Andy Rain Een vliegtuig van British Airways op Heathrow.

De reis tussen Johannesburg en Londen duurt zo’n elf uur. 12.875 kilometer. Een jongeman, tussen de 25 en 30 jaar oud, heeft die reis overleefd, terwijl hij zich ergens onderin een vliegtuig had verschanst. Hoe kan dat?

Om twee voor half 9, gisterochtend, kreeg de Londense politie een melding: verstekeling op een toestel van British Airways. De man, nog altijd zonder identiteit, is naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is kritiek.

Om vijf over half tien kwam er weer een melding: er ligt een lichaam op het dak van een kantoor. Het bleek om het kantoor te gaan van online winkel Notonthehighstreet.com, in een drukke straat in Richmond, Zuidwest-Londen. Het lichaam heeft momenteel de statussen “ongeïdentificeerd” en “onverklaarde dood”. Maar Britse media melden: die man is uit het vliegtuig gevallen, dezelfde Boeing als waar die andere verstekeling in zat. Die vloog, zo meldt The Guardian, op dat moment op zo’n 500 meter hoogte.

Lichaam niet per se van verstekeling

Dat het lichaam van een verstekeling is, is niet gezegd. Dat is slechts een van de scenario’s die de politie onderzoekt. Maar de voorvallen roepen wel vragen op. Hoe vaak komt het voor dat een verstekeling zich in of aan een vliegtuig verschanst? En hoe groot is de kans dat je dat overleeft?

Onze correspondent op Twitter:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Voor iedereen opgewonden wordt van dode op dak Londen, politie zegt ‘one line of enquiry’ dat hij verstekeling was. Geen bewijs nog
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Wel is er op Heathrow een verstekeling gevonden in laadruim, nu in ziekenhuis. Geen bewijs (nog) dat de twee iets met elkaar te maken hebben

Gebeurt dit vaker?

In 2012 werd een lichaam gevonden in het rustige Portway Avenue, West-Londen Londen. Niemand had een man zien vallen. Een harde knal, gehoord door een aantal buurtbewoners, was de enige getuigenis. In zijn zak zat 1 pond en geld uit Botswana. José Matada stierf op zijn 26e verjaardag, op een vliegtuig van Angola naar Londen.

Lees ook het verhaal van José Matada, die in 2012 in Londen werd gevonden.

En ook Matada was niet de eerste verstekeling aan boord van een vliegtuig. Zo werd in 2001 het lichaam van de 21-jarige Pakistaanse Mohammed Ayaz gevonden, ook in Richmond. In 2002 werden op Heathrow de lichamen gevonden van twee 12-jarige jongens, in het onderstel van een vlucht uit Ghana. Groot-Brittannië is populair onder vluchtelingen, omdat ze er relatief makkelijk aan werk kunnen komen.

Volgens de Amerikaanse Federale Luchtvaartautoriteit zijn er tussen 1947 en 2014 103 mensen geweest die als verstekeling met een vliegtuig meereisden (zie deze lijst op Wiki). Vorig jaar werd het lichaam van een 17-jarige Noorse student gevonden in de laadruimte van een cityhopper die van Noorwegen naar Amsterdam reisde. De jongen was autistisch. Vaker hebben vliegtuigverstekelingen een economisch motief.

ANP

In 1968 volbracht een 27-jarige verstekeling uit Boekarest in een DC-9 de reis naar Nederland. ANP

Hoe kun je zo’n tocht overleven?

Ruim 23 procent van de vliegtuigverstekelingen overleefde de tocht.
In het onderstel van een vliegtuig is geen verwarming, zuurstof of kunstmatige luchtdruk. Op zo’n 5.500 meter hoogte begint het zuurstoftekort, zeggen experts. Dan word je duizelig, je zicht wordt slechter en je kunt last krijgen van bevingen. Bovendien raak je onderkoeld, omdat het in de lucht wel zestig graden onder nul kan zijn. De kans is dus groot dat je doodvriest of bewusteloos raakt, als je überhaupt de lucht haalt. Veel verstekelingen worden verpletterd wanneer het landingsgestel ingaat.

Overleven is vooral een kwestie van geluk. Zo overleefde in 2010 een 20-jarige Roemeen een vlucht van Wenen naar Londen in het onderstel, maar alleen omdat het vliegtuig op slechts 7.600 meter vloog vanwege het slechte weer. In 2000 overleefde iemand een reis van Tahiti naar Los Angeles, en twee jaar later iemand een vliegreis van Cuba naar Canada. Allemaal waren ze ernstig onderkoeld.

Van een andere orde: in 2013 overleefde een kat een vlucht van Athene naar Zurich, in het voorste landingsgestel.

Waarom nemen mensen zo’n risico?

Dat vluchtelingen een groot risico nemen op zoek naar een beter leven, blijkt wel uit de enorme hoeveelheid bootvluchtelingen die op gammele bootjes stappen om de levensgevaarlijke overtocht te maken van Noord-Afrika naar Europa. En ook uit het schrijnende verhaal van Mouaz al-Balkhi, wiens lichaam op Texel aanspoelde nadat hij (vermoedelijk) van Calais naar Groot-Brittannië wilde zwemmen, klinkt wanhoop.

Lees ook: De wetsuit-man, over de op Texel gevonden drenkeling, en een Noorse journalist die zijn identiteit achterhaalde

De kerk tegenover het kantoor in Londen, waar gisterochtend op het dak een lichaam werd gevonden, is triest over de vondst. In een verklaring:

“Het is heel choquerend als zoiets gebeurt voor je deur. Dit laat, net als de hoeveelheid bootmigranten, zien hoe wanhopig mensen zijn in hun zoektocht naar een beter leven. Het is vreselijk. We zullen ze vanmiddag herinneren en voor ze bidden. We denken aan familie en vrienden van de betrokkenen.”

Twitter avatar jorisluyendijk Joris Luyendijk meest bizarre en hartverscheurende verhaal van het jaar. Wist niet eens dat dit kon, fysiek. https://t.co/Wc7mW7lxZE