Griekse premier houdt vertrouwen in oplossing na uitblijven deal

De Griekse premier Tsipras in Athene, waar hij eerder deze week de pers te woord stond.
De Griekse premier Tsipras in Athene, waar hij eerder deze week de pers te woord stond. Foto: EPA/ Simela Pantzartzi

De Griekse premier Tsipras houdt vertrouwen in een oplossing voor de Griekse schuldencrisis en denkt dat een Grieks faillissement voorkomen kan worden. Dat zei hij vanmorgen in een verklaring aan persbureau Reuters. Gisteren lukte het op een vergadering van de eurogroep in Luxemburg niet om tot een deal te komen met Griekenland.

In de verklaring zei Tsipras tevreden te zijn met de ingelaste top van Europese regeringsleiders, aanstaande maandag.

“De top van aanstaande maandag is een positieve stap richting een deal. De pessimisten die inzetten op crisis en doemscenario’s hebben het mis.”

De toon van Tsipras was optimistisch, ondanks het uitblijven van een deal en het naderen van de deadline waarop Griekenland 1 miljard euro aan het IMF moet terugbetalen. Als er niet op 1 juli een deal ligt, zal Griekenland niet langer aan de betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Deze deal moet eerst nog door een aantal nationale parlementen worden goedgekeurd, waaronder dat van Nederland en Duitsland.

Tsipras is momenteel in Sint-Petersburg, waar hij later vandaag een gesprek heeft met de Russische president Poetin.

Zorgen om toenemende Griekse geldopname

Volgens persbureau Bloomberg houdt de Europese Centrale Bank vanmiddag een telefonische spoedvergadering om te praten over een noodkrediet aan Griekse banken. Het krediet zou op verzoek zijn van de Griekse Centrale Bank, dat een opvoering van 3 miljard euro nodig heeft om de Griekse banken draaiende te houden.

Persbureau Reuters meldde gisteren dat er tussen maandag en woensdag ruim twee miljard euro van de Griekse banken is gehaald. Dat is het dubbele van wat de ECB al aan noodsteun had toegezegd. De afgelopen weken werd er voor 200 tot 300 miljoen euro per dag gepind.