Gijzelaars in Tunesisch consulaat Libië na een week vrijgelaten

De tien gegijzelden die sinds een week in het Tunesische consulaat in de Libische hoofdstad Tripoli werden vastgehouden, zijn vrijgelaten. Dat bevestigt de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken aan persbureau Reuters. De medewerkers van het consulaat zijn inmiddels terug in Tunesië.

Libische agenten bewaken het Tunesische consulaat in Tripoli
Libische agenten bewaken het Tunesische consulaat in Tripoli Foto: EPA/STR

De tien gegijzelden die een week geleden in het Tunesische consulaat in de Libische hoofdstad Tripoli werden gekidnapt, zijn weer op vrije voeten. Dat bevestigt de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken aan persbureau Reuters. De medewerkers van het consulaat zijn inmiddels terug in Tunesië.

Eerder deze week werden drie van hen al vrijgelaten. De Tunesische minister deed geen uitspraak over of er onderhandelingen zijn geweest en of er losgeld is betaald. Afgelopen weekend werden nog eens acht Tunesische gastarbeiders gegijzeld, het is nog niet bekend of zij ook op vrije voeten zijn.

Vorige week vrijdag bestormde een onbekende rebellengroep in de Libische hoofdstad Tripoli het Tunesische consulaat en kidnapte daar tien medewerkers. Op diezelfde dag vielen er zeven doden bij protesten tegen IS.

In Libië woedt een strijd tussen tal van rebellengroeperingen, waaronder IS en Al-Qaida. Tripoli wordt momenteel bestuurd door Libische Dageraad, een coalitie van islamitische opstandelingen. Deze “regering” wordt niet erkend door de internationale gemeenschap. Tunesië is een van de weinige landen die nog een diplomatieke post in de stad heeft.

De internationaal erkende regering is uitgeweken naar Tobruk, in het oosten van het land. In 2011 werd dictator Moammar Gadhafi verdreven na een bewind van ruim veertig jaar. Sindsdien bevechten honderden milities elkaar.