Aanrijding in Moscou

(Christophe Van Rompaey, 2008). Van Rompaeys humoristische en hartverwarmende debuutfilm speelt zich af in de Gentse volkswijk Moscou, waar vrachtwagenchauffeur Johnny bij een aanrijding de twaalf jaar oudere, alleenstaande moeder Matty leert kennen. Hun botsing levert een prachtige, in sappig Gents gesproken ruzie op (,,Het is niet alleen je auto die versleten is”), waarna Johnny bij Matty aanbelt om haar auto te repareren. Is dit het begin van iets moois? Zoals het hoort zijn er complicerende factoren, zoals Matty’s jaloerse man, een mislukte kunstschilder die met een van zijn studentes aan een tweede jeugd begonnen is maar misschien wel naar Matty en hun drie kinderen terug wil. Ook is er het verleden van de baldadige Johnny, en tot overmaat van ramp moeten Matty’s brutale kids niet veel van de rossige Johnny hebben, die ze bijvoorbeeld veel te jong vinden voor hun moeder.

Aanrijding in Moscou weet volkse karikaturen te vermijden en zorgt met zijn levensechte personages en gevatte dialogen al snel voor een glimlach. Een glimlach die niet meer weggaat.

André Waardenburg