Festivals, er komt nog meer bij

Gisteravond begon De Parade aan haar 25ste editie in Rotterdam. De festivalkalender puilt uit en de komende jaren worden het er nog meer.

Een primeur dit jaar zijn de foodfestivals, ze trekken tienduizenden bezoekers
Een primeur dit jaar zijn de foodfestivals, ze trekken tienduizenden bezoekers Foto Bart Hoogveld/ANP

Ja, leuk! De Parade staat weer in Museumpark. „Maar eigenlijk ga ik er alleen maar naar toe om een biertje te drinken”, zegt eigenaar Roel Suurmond van vinylplatenzaak de Plaatboef.

Zijn winkel zit op de Nieuwe Binnenweg. „Het park ligt hierachter, zo vaak kan je daar niet naartoe om er wat te drinken.”

Het theaterfestival trakteert Rotterdam al 25 jaar op voorproefjes van de toneel- en kleinkunstvoorstellingen voor het komende seizoen, maar is allang niet meer de enige.

„Er zijn zoveel festivals bijgekomen dat ik de weg een beetje kwijt ben”, zegt Suurmond. Als muziekliefhebber ging hij vroeger naar het tweedaagse muziekfestival Ein Abend in Wien in De Doelen. „Ik heb Kurt Cobain er gezien, met Nirvana. Dat was bijzonder. Hij was toen nog niet zo bekend.”

Waar hij deze zomer naartoe gaat? „Muziekfestival Metropolis in het Zuiderpark lijkt me leuk. En het is gratis.”

De laatste jaren is het aantal festivals in Rotterdam enorm gegroeid, zegt directeur Johan Moerman van Rotterdam Festivals, de organisatie die zich bezighoudt met het plannen en verdelen van festivals over de stad. „We krijgen zelfs meer aanmeldingen dan we kunnen plaatsen en hebben dit jaar veel vaker nee verkocht.”

Extra budget

„Het aantal festivals kan natuurlijk niet onbeperkt groeien”, beaamt wethouder Adriaan Visser (cultuur, D66). „Maar festivals trekken toeristen die hier veel geld uitgeven. Aan hotels, restaurants, cafés, van alles. Ze zijn heel goed voor de lokale economie.”

Om die reden besloot de gemeente het budget voor festivals en evenementen vanaf 2016 met 1,1 miljoen euro per jaar te laten groeien. „Dat geld komt uit de logiesbelasting maar ging tot nu toe naar de pot algemene middelen. We vinden het eerlijker dat dit terugvloeit naar de hotels door het in nieuwe evenementen en festivals te steken. Die trekken dan nieuwe toeristen die weer een hotelletje in de stad boeken.”

Rotterdam Festivals verdeelt dit jaar 2,5 miljoen euro. Een deel daarvan ligt vast, zoals voor het beeldbepalende Gergiev Festival. De andere festivals beoordeelt het team stuk voor stuk. En sommige festivals vragen alleen een plek aan op de festivalagenda, en hebben geen subsidie nodig.

Dat het aantal kleine festivals zo hard groeit, komt onder andere doordat het imago van Rotterdam in de lift zit, zegt Heleen Hulshof, projectleider bij Rotterdam Festivals. „Rotterdam is heel populair bij toeristen die voor een festival wel een paar dagen in de stad willen doorbrengen.”

Eén van de redenen dat er deze zomer weer meer dancefestivals in de stad zijn, is dat de gemeente daar coulanter mee omgaat, zegt Nino van den Bos van het dj-duo Nino & Frankie. Hij organiseert het Blijdorpfestival in het Roel Langerakpark, bij de dierentuin.

Dance niet meer besmet

„Na de rellen in Hoek van Holland in 2009 was dance besmet. Omdat er toen een dode gevallen is. Maar nu heb ik het idee dat ze beter kijken naar de organisatie en wie er afkomen op die feesten.”

Dit weekend organiseert Van den Bos het housemuziekfestival Contra Open Air op het dak van het Groothandelsgebouw. Daar komen naar verwachting zo’n 1.000 man per dag.

Waar komen die vandaan? „Je hebt in Rotterdam geen groot poppodium”, zegt Van den Bos. „Dat is best gek. Ook daarom komen danceliefhebbers massaal naar die feesten.”

Een primeur dit jaar zijn de foodfestivals. Nooit waren er food trucks – vrachtwagens waarin lekkernijen bereid worden – in de stad. Nu zijn er al drie festivals van drie dagen geweest die samen circa 40.000 bezoekers trokken: TREK in het Vroesenpark, Rrrollend Rotterdam op het Noordplein en Piccalilly Food Camp in het Museumpark. Rrrollend Rotterdam komt in september zelfs nog een keer.