Elke wijk in Haarlem heeft zijn brandvlek

De auto van de Haarlemse burgemeester werd in brand gestoken. Een pyromaan of intimidatie?

In Haarlem heeft iedere wijk zijn eigen brandvlek. Het zijn donkerzwarte vlekken, alsof iemand koffie op straat heeft gemorst, soms zo groot als heel parkeervlak, soms raakt de vlek enkel de randen van de stoep.

Het zijn sporen van in brand gestoken auto’s.

In Haarlem zijn opvallend veel autobranden. Deze week waren het er al drie, waaronder de auto van de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders. Volgens de politie worden de branden vermoedelijk aangestoken. Niemand weet waarom of door wie.

De burgemeester had zondagavond zijn auto neergezet op een verderop gelegen parkeerplaats achter zijn huis. Die nacht stonden alle buren op hun balkons te kijken naar de vlammen. „We werden wakker toen de banden ontploften”, zegt de 39-jarige Suzanne, die op rode sokken buiten aan haar fiets sleutelt. „Wat ik niet snap”, zegt ze, „is waarom de burgemeester zijn auto niet vóór zijn huis heeft geparkeerd.”

„Hier is het gratis parkeren”, zegt haar 64-jarige vader. „Voor zijn deur moet-ie betalen.”

Geen van de buren heeft gezien wie de brand heeft aangestoken. De meesten zeggen dat de burgemeester slachtoffer is van „een gek”, „een pyromaan”, „een imbeciel”. „Het is in elk geval iemand die dit heel erg leuk lijkt te vinden”, zegt een verontwaardigde buurvrouw die haar hond uitlaat.

Haarlem heeft al langer last van pyromanen. De nieuwste ‘reeks’ begint dit jaar op 26 mei, als een witte Mercedes in het oosten van Haarlem ’s nachts vlam vat. De eigenaar woont in een huis waarvan de ramen zijn afgedekt met plakfolie. Zijn brievenbus is afgesloten met een houten plankje. Er doet niemand open. Aan buren heeft de eigenaar verteld dat hij werd bedreigd door de ex-vriend van zijn vriendin.

Drie weken later brandt verderop een auto uit. „Ik hoorde twee klappen”, zegt een buurjongen, „en hoorde daarna de brandstof vlamvatten: woefff...” Als de jongen uit zijn slaapkamerraam kijkt, ziet hij een man wegrennen. Donkere kleren, zo’n 1,80 meter lang. Daarna maakt hij zijn moeder wakker.

Andere buren vertellen dat de eigenaar van de auto lid zou zijn van motorclub Hells Angels. Er komen regelmatig mannen op motoren langs. Meerdere buren zeggen dat sommigen het embleem van de Hells Angels op hun jack dragen.

De woning van de auto-eigenaar wordt opengedaan door een jonge vrouw. „Ik heb geen commentaar”, zegt ze zacht, waarna ze de deur sluit. Ook deze brievenbus is dichtgemaakt, met tape.

De Hells Angels worden genoemd als mogelijke daders van de brandstichting in de auto van burgemeester Schneiders. Hij werd onlangs aangesproken door de Angels-president van de afdeling Haarlem. De president was ontstemd omdat Schneider zich eerder verheugd had uitgelaten over diens arrestatie.

De burgemeester wordt nu beschermd. In de straat achter zijn huis rijdt een politiebusje rondjes, met twee agenten op de voorbank die zoekend om zich heen kijken. ’s Nachts post de politie voor en achter de woning. Woensdagnacht vlogen er toch weer auto’s in brand, één in het noorden van Haarlem, één in de buurt van de burgemeester. Een Volvo. Vanaf de plek waarop de politie stond te posten, was de Volvo net niet te zien. Bij de auto lag een jerrycan met benzine.

Eigenares van de auto is een 53-jarige telecommedewerkster. Ze baalt. Zonder auto kan ze niet naar haar werk. En de reis naar Zwitserland die ze had gepland, kan nu ook niet doorgaan. De vrouw heeft geen idee waarom juist háár auto is getroffen. „De politie vroeg het mij ook al: heeft u vijanden? Nee, nee. Ik kan dit echt niet verklaren.”