E.L. James, deze keer vanuit Grey

Gisteren verscheen wereldwijd Grey, de mannelijke variant op Vijftig Tinten Grijs - de sm-roman die in 2011 een wereldwijde bestseller was. Hoe maak je een spin-off?

1. Vertel het verhaal gewoon nog een keer. De lezers van de sm-trilogie haakten niet af na deel één, maar bleven begaan met het lot van de studente Anastasia Steele en haar liefde voor multimiljonair Christian Grey. Dus het eerste deel kan best nog een keer verteld worden. Om letterlijke herhaling te voorkomen: kies een ander perspectief, in dit geval dat van de getraumatiseerde multimiljonair. Geef hem nachtmerries en laat zijn behoefte aan controle duidelijk in conflict komen met zijn verliefdheid. Dat maakt het spannend (niet dubbelzinnig).

2. Show AND tell. Anastasia heeft een enorme emotionele uitwerking op Grey op een manier die hij nog nooit eerder heeft ervaren bij een vrouw. Om dat te benadrukken is het een goed idee om elke paar pagina’s Grey te laten denken: ‘What the hell are you doing to me? This isn't me.

3. Kies voor een vertrouwde invalshoek, die van het coming of age-verhaal, maar geef die op een verrassende manier vorm, bijvoorbeeld via SM. Grenzeloze mogelijkheden: het object van de liefde kan lijken op je eerste pianojuf. De man mag dan ook nog eens heel erg muzikaal zijn.

4. Hou controle over alle details; ook de slaapkamergeluiden mogen worden uitgeschreven. Dus aarzel niet om vaak ‘Oh’, ‘Ah’ of ‘Ja’ op te schrijven. Let op: niet ‘ah’ laten volgen op ‘ja’ – het moet geen gedicht worden.

5. Clichés kunnen hip zijn, mits uitvergroot want dan worden ze camp. Dus de man die de vrouw versiert geef je een helikopter en laat je multimiljonair zijn. Het te winnen meisje is een bloedmooie, onschuldige studente, die nog maagd is. Maximaal effect wordt bereikt door haar met de ogen te laten rollen, op haar onderlip te laten bijten of stout te laten kijken – desnoods alle drie tegelijk.