Dit zijn de 17 boeken die vandaag worden gerecenseerd in NRC Boeken

Deel vier uit de Vijftig Tinten Grijs-reeks, drie biografieën over Walter Benjamin, voedsel en literatuur, een ‘tragische’ Nederlandse prins. Dit zijn de 17 boeken die vandaag worden besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

Deel vier uit de Vijftig Tinten Grijs-reeks, drie biografieën over Walter Benjamin, voedsel en literatuur, een ‘tragische’ Nederlandse prins. Dit zijn de 17 boeken die vandaag worden besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

De gerecenseerde boeken

4 boeken over de provo’s

ProvoHet is geen toeval dat de VVD eerst als contrapunt floreerde, daarna de culturele revolutie omarmde met de leuze ‘gewoon jezelf zijn’ en zich nu weer teweer stelt tegen de ‘Dikke Ik’. Het antwoord ligt in provo. Dankzij de democratisering van allerlei maatschappelijke instellingen en openbaar bestuur ging het centrale gezag meer verantwoordelijkheid delen met de burger en ontwikkelde zich een vorm van democratisch corporatisme, zoals het poldermodel kan worden omschreven.
Klik op de cover voor de recensie

Grey - E.L. James

GreyRollende ogen, onzeker bijten op de onderlip, uitdagend kijken: sm-auteur E.L. James is terug van eventjes weggeweest. Gisteren verscheen wereldwijd haar roman Grey, de mannelijke variant op de bestseller uit 2011, Vijftig tinten grijs. Hoe maak je een spin-off? Een spoedcursus: ‘Hou controle over alle details; ook de slaapkamergeluiden mogen worden uitgeschreven. Dus aarzel niet om vaak ‘Oh’, ‘Ah’ of ‘Ja’ op te schrijven. Let op: niet ‘ah’ laten volgen op ‘ja’ – het moet geen gedicht worden.’
Klik op de cover voor de recensie

Het onverenigd koninkrijk - Remieg Aerts

OnverenigdDit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat dat Verenigd Koninkrijk tot stand kwam. Het is de eerste keer dat deze gebeurtenis echt herdacht wordt. In 1915 viel er uiteraard weinig te vieren, in 1965 was er weinig belangstelling. Ook dit jaar zie je niet meteen Belgen en Nederlanders die elkaar in de armen vallen om dit gemeenschappelijk verleden te herdenken. Maar de tweehonderdste verjaardag is wél het uitgelezen moment voor nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Klik op de cover voor de recensie

Einde verhaal - Philibert Schogt

Einde VerhaalPhiliberts nieuwe, vijfde roman valt alleen al op basis van de synopsis te concluderen. Er komt een schrijver in voor, maar ook een vertaler, een uitgever en een manuscript (onaf, uiteraard). Daarnaast is het ook nog in twee talen geschreven. Aan de ene kant van de kaft gaat ‘Einde verhaal’ van start, aan de andere zijde van het karton ‘End of Story’, een Engelstalige geschiedenis. Het maakt volgens Schogt niet uit met welk deel je begint. Ze kunnen als losse delen gelezen worden, maar ook als componenten van een groter verhaal. Klik op de cover voor de recensie

En de akker is de wereld - Dola de Jong

Dola de JongIn de opnieuw uitgegeven roman En de akker is de wereld, van Dola de Jong (1911-2003), krijgen we een indruk van het reilen en zeilen in de Noord-Afrikaanse havenstad Tanger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tanger was een zogeheten Volkenbondstad, en viel onder internationaal protectoraat. Vluchtelingen uit diverse Europese landen stroomden er samen om van daaruit een veilig heenkomen te zoeken naar landen als Portugal, Indië en Amerika.
Klik op de cover voor de recensie

Turtleface and Beyond - Arthur Bradford

Turtle face Arthur Bradford debuteerde in 2001 met de verhalenbundel Dogwalker. Voor het openingsverhaal, ‘Catface’, kreeg hij de O. Henryprijs. Grote namen als Dave Eggers, Zadie Smith en David Foster Wallace liepen met hem weg. Aangemoedigd door dit succes kocht Bradford (1969) een hut in de bergen in Vermont, waar hij hoopte een roman te schrijven op zijn bijna honderd jaar oude typemachine. Nu, veertien jaar later, is er dan eindelijk Turtleface and Beyond. Geen roman, maar een bundel losjes met elkaar verbonden verhalen.
Klik op de cover voor de recensie

De grote kudde - Jean Giono

GionoOm drie redenen neemt De grote kudde van Jean Giono een aparte plaats in tussen de romans van frontschrijvers uit de Eerste Wereldoorlog. Ten eerste valt de poëtische stijl op, met talrijke geslaagde en minder geslaagde metaforen. Ten tweede drukt Giono de lezer nog onbarmhartiger met zijn neus op de gruwelen dan Erich Maria Remarque, Robert Graves, Henri Barbusse en zoveel anderen al gedaan hebben (angstaanjagend precies beschrijft hij hoe ratten lijken aanvreten). Ten derde speelt het thuisfront in dit boek een andere dan de gebruikelijke, ondergeschikte rol.

Klik op de cover voor de recensie

Een beknopte geschiedenis van zeven moorden - Marlon James

JamesParadox: we leven in het tijdperk van de geringe aandachtsspanne, maar ook in het tijdperk van de ultra-dikke boeken. Stoeptegels van Eleanor Catton (Al wat schittert, 832 pagina’s) en Donna Tartt (Het puttertje, 928 pagina’s) gingen er met grote prijzen vandoor, en het gonst van de buzz rond Garth Risk Hallbergs debuut City on Fire (944 pagina’s) en Mark Danielewski’s The Familiar (2 delen van 880 pagina’s elk). Rechtvaardigen zulke boeken hun lengte, of gaat het geregeld om de gedrukte misvatting dat gewicht in papier gelijkstaat aan soortelijk gewicht? Die vraag drong zich op tijdens het lezen van Marlon James’ verre van beknopte Een beknopte geschiedenis van zeven moorden, een historische roman met een Tolstojaanse cast en met beduidend meer dan zeven moorden.
Klik op de cover voor de recensie

Smaak - Kathy Mathys

smaakDit boek van Kathy Mathys is zo’n boek dat je heel makkelijk naar allerlei eigen ervaringen stuurt, omdat Mathys zich eindeloos veel vragen stelt over de zintuiglijke gewaarwordingen die te maken hebben met smaak. De vijf basissmaken krijgen er uiteraard ieder een eigen hoofdstuk in (umami is de vijfde). Daarnaast schrijft ze over ‘vettig’, ‘puur’, ‘pittig’, ‘onsmakelijk’ en, dat is een origineel onderwerp, over de smaak van het ouder worden, of van de ouder wordende mens.
Klik op de cover voor de recensie

Drie boeken over Walter Benjamin

BenjaminIn hun lijvige biografie Walter Benjamin: A Critical Life hebben de Amerikaanse taal- en literatuurwetenschappers Howard Eiland en Michael W. Jennings het leven van Benjamin tot in de kleinste details nageplozen. Het werd een deprimerend verhaal. Geboren in een goedburgerlijk joods-Berlijns milieu lukt het Benjamin maar niet de carrière op te bouwen waarnaar hij zo verlangt. Zijn proefschrift over het Duitse treurspel wordt afgewezen. Academische deuren blijven gesloten. Zijn boeken krijgt hij nauwelijks gepubliceerd. Steeds langer wordt de lijst van artikelen die geweigerd worden door de tijdschriften waaraan hij ze aanbiedt.
Klik op de cover voor de recensie

Land of Confusion van Hugo Tieleman

TielemanWie zou er zo’n honderd jaar na zijn dood niet weer eens willen rondkijken op deze planeet? Vergeet dat retourtje aarde maar, het zit er niet in. Kijk liever naar de tientallen schilderijen van Hugo Tieleman (1982), opgenomen in het net verschenen boek Land of Confusion, waarin, behalve reproducties, ook eerdere recensies en artikelen zijn opgenomen. Zijn vaak forse doeken onthullen hoeveel chaos en verlatenheid men bij zo’n retourtje had kunnen aantreffen.
Klik op de cover voor de recensie

Prins Frederik der Nederlanden 1797-1881 - Anton van de Sande

PrinsVan de Sande begon zijn boek als een studie naar maçonnerie en monarchie. De vrijmetselarij was net als het leger een instrument in de politiek van natievorming van Willem I. Eenwording van Noord en Zuid vereiste een modern leger en een aan het koninklijk gezag loyale elite. Frederik was medeoprichter van de Koninklijke Militaire Academie en zou vijfenzestig jaar lang grootmeester-nationaal van de Nederlandse vrijmetselarij zijn.
Klik op de cover voor de recensie

Verder in de Boekenbijlage:

- Interview met tweevoudig Man Booker Prize-winnaar Hilary Mantel
- Column Arjen Fortuin
- Boekenrubriek ‘Open Boek’ met Kieft-biograaf Michel van Egmond