Deense regering verliest meerderheid in parlement

De leider van de rechts-nationalistische Deense Volkspartij (DF) Kristian Thulesen Dahl staat de pers te woord na zijn verkiezingsoverwinning. Zijn partij is nu de tweede van Denemarken.
De leider van de rechts-nationalistische Deense Volkspartij (DF) Kristian Thulesen Dahl staat de pers te woord na zijn verkiezingsoverwinning. Zijn partij is nu de tweede van Denemarken. Foto: Reuters/Keld Navntoft/Scanpix Denmark

De Deense regering van premier Helle Thorning-Schmidt heeft haar meerderheid in het parlement verloren. Bij de vervroegde parlementsverkiezingen stemde de Deense kiezer voor een centrum-rechtse regering; dit ‘blauwe blok’ behaalde 90 van de 179 zetels in het parlement.

Vannacht erkende Thorning-Schmidt haar nederlaag en maakte ze bekend op te stappen als leider van de Sociaaldemocratische partij. Haar partij werd dan wel de grootste, maar door de winst van de liberalen en de Deense Volkspartij is dat niet genoeg om een coalitie te vormen.

In de laatste dagen van de campagne wist het centrum-linkse blok van Thorning-Schmidt een flinke inhaalrace te maken. Het was echter niet genoeg voor de overwinning, zo zei de eerste vrouwelijke premier van Denemarken in haar speech.

“We zijn veslagen aan het einde. Leiderschap betekent dat je op het juiste moment op moet stappen. Dat moment is nu”

Deense Volkspartij wordt tweede

De grote winnaar is de rechts-nationalistische Deense Volkspartij (DF), die na de verkiezingen de tweede partij van het land is met 21 procent van de stemmen. De Deense Volkspartij scoorde in de campagne vooral op behoud van de Deense cultuur en het inperken van immigratie.

Naar verwachting zal de Deense Volkspartij gedoogsteun gaan geven aan een coalitie met de liberaal Lars Løkke Rasmussen als premier, hoewel diens partij Venstre flink verloor en met 34 zetels als derde eindigt. In 2009 was Rasmussen ook al premier. Hij volgde toen partijgenoot Anders Fogh Rasmussen op, die secretaris-generaal van de NAVO werd.

Winst DF goed nieuws voor Eurosceptische partijen

Voor de eurosceptische partijen in Europa is de overwinning van de Deense Volkspartij een opsteker, zo zegt buitenlandredacteur Paul Luttikhuis van NRC Handelsblad.

“De houding van de Denen richting Brussel wordt sceptischer, al zal ook de Deense Volkspartij niet voor een Deense exit uit de Unie staan. Wel steunen ze de pogingen van de Britse premier David Cameron om de Unie te verwateren.