Opinie

De week waarin Willem Holleeder tien gezichten kreeg

Willem Holleeder. Napoleon, Chris Meijer, Omar al-Bashir en Drs. P. Dit zijn de mensen die de voorbije week het nieuws bepaalden.

Drs. P in 1996.
Drs. P in 1996. Foto: ANP/Kippa

Dit zijn mijn mensen van de voorbije week.

Willem Holleeder. Is hij een afperser? Een psychopaat? Een charmeur? Of een beest? Hij is het allemaal en nog meer. Dat schrijft de chef van onze onderzoeksgroep Jan Meeus in zijn boek ‘Verraad. De misdaadbiografie van Willem Holleeder’, dat deze week verscheen. Hier ziet u de tien gezichten van de man die voor vijf moorden wordt vervolgd.

De wetsuit-man. Afgelopen winter werden in Nederland en Noorwegen twee lichamen gevonden van mannen die identieke wetsuits droegen. Een Noorse journalist voor de krant Dagbladet identificeerde een van hen. Zijn naam is Mouaz al-Balkhi, een Syriër die al zwemmend van Calais Engeland wilde bereiken. Een bloedstollend verhaal.

Chris Meijer. De hoogleraar van het VU Medisch Centrum is de drijvende kracht achter het nieuw bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar verzweeg zakelijke belangen bij dat onderzoek. Collega’s Hugo Logtenberg en Esther Rosenberg zochten het uit.

Omar al-Bashir. De Soedanese president, die verdacht wordt van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, kon deze week ongehinderd Zuid-Afrika verlaten ondanks een rechterlijk bevel. Afrika kleineerde ermee het Strafhof in Den Haag, schreef onze correspondent Bram Vermeulen. Zuid-Afrika laat verdachte van massamoord welbewust lopen, zo commentarieerde de krant.

Uw baas. Heeft hij eigenlijk iets te maken met wat u in uw vrije tijd doet? Nee. Behalve als dat privégedrag het werk raakt. Dan riskeert u zelfs ontslag, schreef collega Floor Rusman.

Hans-Werner Sinn. Deze euro-kritische directeur van het Duitse economische instituut IFO vertelde aan Stéphane Alonso dat Griekenland slim bezig is ‘te halen wat er te halen valt’. Hij vindt de Griekse minister Varoufakis een ‘zeer, zeer goede econoom’.

U, de lezer die reageert op onze site. Zijn wij verantwoordelijk voor beledigingen en bedreigingen die bezoekers anoniem achterlaten? Daarover boog het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich. Het antwoord op de vraag luidt ‘Ja’.

Napoleon. Vandaag en morgen spelen 5.000 acteurs de slag bij Waterloo na. Tweehonderd jaar nadat hij werd verslagen blijft de keizer populair, stelde onze correspondent Peter Vermaas vast. En nee, de prins van Oranje was destijds geen slapjanus, schreef correspondent Tijn Sadée.

Tot slot: Drs. P. Zijn dood heeft onze lezers in de pen doen kruipen. Honderden van hen schreven een afscheids-ollekebolleke voor de grootmeester. Ik hield wel van dit exemplaar van Marlies Smits:

Overal zie ik nu
Ollekebollekes
Of zijn ze er altijd
Stiekem geweest?

NRC Handelsblad
Zuidasprojectgevaar
Noodtop voor Griekenland
Een taalkundig feest

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.