De NOS-indringer staat voor de rechter. Volg hier de rechtszaak

Beveiligers bij de ingang van het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum de ochtend na de gijzeling door een 19-jarige gewapende man. De student uit Pijnacker eiste bij de NOS zendtijd tijdens het Achtuurjournaal.
Beveiligers bij de ingang van het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum de ochtend na de gijzeling door een 19-jarige gewapende man. De student uit Pijnacker eiste bij de NOS zendtijd tijdens het Achtuurjournaal. Foto ANP / KOEN VAN WEEL

Vandaag staat de man voor de rechter die in januari met een nepwapen het NOS-gebouw binnendrong en zendtijd eiste. Tarik Z. werd uiteindelijk overmeesterd door een arrestatieteam. NRC-journalist Maral Noshad Sharifi is aanwezig en doet verslag van de rechtszaak.


Z., een destijds 19-jarige student uit Pijnacker, dwong op 29 januari even voor 20.00 uur met een pistool toegang af tot het NOS-gebouw in Hilversum. Met een bewaker als gijzelaar eiste hij dat hij een verklaring kon afleggen in het achtuurjournaal. De bewaker leidde hem echter naar een lege studio, waar overdag de journaals worden opgenomen. Na enige tijd ijsberen en praten met de bewaker, waarvan de beelden op tv zijn uitgezonden, werd hij overmeesterd.

Toen hij naar buiten werd geleid, vertelde hij een journalist dat hij geen terroristische motieven had en niemand wilde verwonden of doden. Later verklaarde hij alleen te hebben gehandeld. Sindsdien zit Z. in voorarrest.

De inmiddels 20-jarige Z. wordt verdacht van vrijheidsberoving, bedreiging met een dreigbrief, en bezit van een gasalarmpistool, vijftien knalpatronen en een geluiddemper. Hoewel hij als ‘verwarde man’ werd neergezet, denkt zijn advocaat niet dat hij ontoerekeningsvatbaarheid gaat bepleiten in de zaak.