Clement behaalt zilver op tijdrit en rekent af met domper in Giro

Stef Clement beloonde zichzelf alsnog door na een mislukte Giro-tijdrit nu zilver te winnen bij de Europese Spelen.

Wat de waarde is van een wielermedaille bij de allereerste Europese Spelen, waar de meeste toprenners ontbreken omdat ze zich elders voorbereiden op de Tour de France? Groot, in elk geval voor Stef Clement. De Nederlandse tijdritspecialist – drievoudig nationaal kampioen en winnaar van het brons bij de WK van 2007 – haalde gisteren zilver in Bakoe. Na het goud van Ellen van Dijk opnieuw succes voor de Nederlandse wielerploeg. Maar zeker ook voor Clement zelf. Eindelijk dan toch.

Thuis was de 32-jarige Brabander wekenlang niet te genieten geweest. Alles hadden hijzelf en zijn Zwitserse ploeg IAM vorige maand gezet op de lange tijdrit in de Ronde van Italië. Maar Clement kwam een paar dagen eerder ten val, en de race tegen de klok mislukte. Al het werk voor niets? „Als je zeven weken weg bent en met zo’n domper thuis komt dan is het heel moeilijk om mentaal te herstellen”, vertelde hij gisteren.

Bij de Europese Spelen nam Clement revanche met een tweede plaats in een tijdrit van 51,6 kilometer. Mooie bijkomstigheid: op het podium stond hij tussen twee renners die in de Giro als eerste en tweede eindigden. De Wit-Russische tijdrijder Vasil Kirijenka was opnieuw de sterkste, de Spanjaard Luis León Sánchez pakte nu achter zijn voormalige Rabo-ploeggenoot Clement het brons. „Ik heb hier superhard voor getraind”, sprak Clement, die ook bondscoach Johan Lammerts bedankte. „Het is geweldig dat hij zelfs in slechte tijden het vertrouwen in me heeft gehouden.”

In de Ronde van Zwitserland behaalde Peter Sagan gisteren zijn tweede ritzege en bleef de Fransman Thibaut Pinot leider in het klassement. De Duitser André Greipel pakte ritwinst en leiderstrui in de Ster ZLM Toer, waar de sprinters zich voorbereiden op de Tour. Alberto Contador en Nairo Quintana keerden terug in koers in de Route du Sud, waar de Fransman Steven Tronet de eerste rit won.