China tot Oeigoeren: eet door tijdens ramadan

Het vasten en het overdag sluiten van restaurants en winkels zou het normale leven in de provincie Xinjiang verstoren.

Moslims gisteren in Beijing
Moslims gisteren in Beijing foto EPA

Islamitische partijfunctionarissen, leraren, studenten en werknemers in staatsdienst in de Chinese provincie Xinjiang mogen tijdens de ramadan niet vasten. Om ‘religieus extremisme’ te bestrijden hebben de Chinese autoriteiten de ongeveer 400.000 Oeigoeren die nauw verbonden zijn met het partij- en provinciebestuur opgedragen het goede voorbeeld te geven en in de heilige maand gewoon te eten en te drinken.

Ook halalrestaurants en winkels hebben het bevel gekregen de komende weken overdag open te blijven en gewoon bier te serveren en sigaretten te verkopen. De provinciale autoriteiten in noordwestelijk China vinden dat het vasten van zonsopgang tot zonsondergang, speciale gebedsbijeenkomsten en andere ramadanactiviteiten – zoals restaurant- en winkelsluitingen – strijdig zijn met het normale functioneren van de samenleving.

In Xinjiang leven twaalf miljoen aan Turken verwante Oeigoeren, die zo’n 45 procent van de totale bevolking van de provincie uitmaken. De strenge leefregels tijdens de ramadan zouden volgens de autoriteiten niet alleen moslims op extremistische gedachten brengen, maar ook de verdeeldheid tussen sunnitische Oeigoeren en de Han-Chinese meerderheid vergroten.

Sinds de terroristische aanslagen van Oeigoeren in China, waarbij in 2014 alleen al 60 doden vielen pogen de autoriteiten de uitoefening van het islamitische geloof, een van de vier erkende religies in China, nog meer aan banden te leggen. Moskeeën worden nog strenger gecontroleerd, religieuze bijeenkomsten buiten de gebedshuizen zijn strikt verboden, vrouwen mogen op straat en in het openbaar vervoer geen gezichtsbedekkende sluiers meer dragen en mannen die hun baarden te lang laten groeien, kunnen rekenen op politiebezoek.

Oeigoerse partijfunctionarissen, onder wie ook de provinciegouverneur en de burgemeesters van Urumqi en Kashgar, moeten nu schriftelijk beloven dat zij geen geloof hebben, niet meedoen aan religieuze activiteiten en tijdens de ramadan het goede voorbeeld geven door overdag te eten en te drinken. Dat wordt ook gecontroleerd.

Volgens het Oeigoerse Wereldcongres, een organisatie van Oeigoeren buiten China, zullen de restricties het verzet tegen het Chinese bestuur verder aanwakkeren. De Communistische Partij zegt dat de vrijheid van religie niet wordt aangetast als moslims hun geloof op een „normale, gezonde manier” beoefenen en anderen er niet mee lastig vallen.

Religieuze leiders in Xinjiang worden al verplicht cursussen in het Chinese socialisme te volgen en hun volgelingen te instrueren de Chinese culturele en partijklassiekers te lezen. Jonge Oeigoeren worden met financiële steun van de overheid aangemoedigd te studeren buiten de provincie Xinjiang. Universiteiten in de grote oostkuststeden moeten een verplicht aantal Oeigoerse studenten opleiden.