Brandstichting in kerk waar Jezus brood deelde

Zestien leerlingen van een orthodox-joodse school zijn opgepakt op verdenking van brandstichting in de Broodvermenigvuldigingskerk in Tabgha, in het noorden van Israël. De kerk werd in de nacht van woensdag op donderdag in brand gestoken, waarbij het dak is ingestort. Een 19-jarige toerist en een 72-jarige kerkvrijwilliger raakten lichtgewond door het inademen van rook.

De rooms-katholieke Broodvermenigvuldigingskerk dateert uit 1982 en volgt de plattegrond van een kerk uit de vijfde eeuw. Voor christenen is de locatie van groot belang omdat Jezus op die plek 5.000 mensen te eten zou hebben gegeven door vijf broden en twee vissen te vermenigvuldigen.

De zestien leerlingen zouden afkomstig zijn uit een illegale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Op de muren van de kerk stond in Hebreeuwse graffiti de tekst ‘Valse idolen worden vernietigd’. Anders dan in het christendom wordt Jezus in het jodendom niet gezien als de messias. Sinds 2011 zijn er in Israël zeventien gevallen van brandstichting geweest in heilige plaatsen van christenen en moslims. Voor deze daden is niemand veroordeeld.

Premier Netanyahu heeft opdracht gegeven de brandstichting met voorrang te onderzoeken. „De schokkende brandstichting in een kerk is een aanval op ons allemaal”, zei de premier, die benadrukte dat de vrijheid van godsdienst een fundament vormt onder de staat Israël.