Lieke Wevers zorgt voor verrassing bij turnen

Lieke Wevers heeft gisteren bij de Europese Spelen voor een verrassing gezorgd. De turnster behaalde een bronzen medaille op de meerkamp. Wevers, die zich een jaar geleden nog geen allrounder durfde te noemen, kwam uit op 55,065 punten op sprong, brug ongelijk, balk en vloer. Op dat laatste onderdeel duwde ze haar Duitse rivale Sophie Scheder (54,932) alsnog van het podium. „Het is of ik op een roze wolk loop”, zei de 23-jarige Twentse. De Russin Alija Moestafina (goud) en de Zwitserse Giulia Steingruber bleven buiten bereik.

Ook Nederlands succes bij het tafeltennis in Bakoe, de finale bij het vrouwenenkelspel wordt een Nederlands onderonsje. Li Jie en Li Jiao – beiden van Chinese afkomst – plaatsten zich vanochtend voor de finale, die vanmiddag wordt gespeeld. Li Jie won in de halve finale van de Slowaakse Eva Odorova (4-0). Jiao had een uur later meer moeite met de Turkse Hu Melek (4-2). Nederland is daarmee zeker van opnieuw een gouden en een zilveren medaille.

De handboogschutters Sjef van den Berg, Mitch Dielemans en Rick van der Ven verloren op het olympische onderdeel recurve in de halve eindstrijd van Oekraïne, maar revancheerden zich in het duel om brons tegen Frankrijk.

Met het tafeltennis meegerekend staat Nederland voorlopig op tien medailles. De doelstelling was acht medailles. (ANP)