Economie

Afgedankt Australische woestijngebied wellicht goudmijn

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is geen oorlogszone en toch is het gebied platgebombardeerd. De Woomera Prohibited Area in Australië geldt al zeventig jaar als een stuk land zo geïsoleerd en leeg dat er gerust wapens, zelf nucleaire, getest kunnen worden. Maar mijnbouwers denken nu dat onder de grond een schat aan grondstoffen ligt, meldt persbureau Bloomberg.

Mijnbouwers Teck Resources en Vale willen zoeken naar goud, uranium, olie en andere grondstoffen. Ook zouden er zeldzame aardmetalen, gebruikt voor elektronica, aanwezig zijn.

De kans is klein dat Woomera ooit een normaal mijnbouwgebied wordt. Het deel van de woestijn is opgeknipt in vier delen. Het rode deel, 9.500 vierkante kilometer, blijft gesloten. Daar testen de Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk geavanceerde wapens, zoals drones en wapens die communicatiesystemen verstoren.

In de andere zones mogen mijnbouwers nu zoeken naar grondstoffen. Wel moeten ze toezeggen dat ze tientallen dagen per jaar  vertrekken als het leger raketten en andere wapens wil testen.

Een bakje gestoofde hond? Steeds minder Chinezen willen het

Lekker een broodje hond, hond op een stokje en als het echt koud is een bordje hondengoulash. Er genoeg Chinese restaurants waar hondenvlees nog steeds verkocht wordt. Maar de weerstand groeit, constateert de Financial Times. Zo zijn er grote protesten tegen het Yulin Hondenvlees Festival dat dit weekend gehouden wordt in Guangxi, niet ver van de grens met Vietnam. Tijdens het festival worden per dag tweeduizend honden geslacht.

Langzaam denken steeds meer Chinezen dat het eten van hondenvlees wreed is. “Gemiddelde mensen beseffen niet dat het voor de honden wreed is”, zegt Zhang Yuanyuan, een vrijwilliger die gaat protesteren tegen de Financial Times.

Heel Azië blij: nog nooit waren doerians zo goedkoop

Doerians: ze stinken zo erg dat deze grote vrucht, zo groot als een meloen maar met stekels, niet mee het vliegtuig mee mag. Ook in Aziatische hotelkamers zijn doerians verboden. Maar net als Franse kazen smaken ze best lekker, zeker in taarten en ijsjes. Bovendien is heel Zuidoost-Azië verslaafd. Dat de prijzen van Maleisische doerians, die volgens kenners heel goed zijn, gekelderd zijn, maakt Azië blij.

De vruchten zijn nu zo goedkoop doordat de Maleisische ringgit wegzakt ten opzichte van andere Aziatische valuta. In Singapore kosten volgens persbureau Bloomberg  twee doerians nu evenveel als één een paar maanden geleden. Een topdoerian kan normaliter wel twintig tot dertig euro kosten.

Hoe komt dit allemaal? Het is crisis in de Maleisische politiek. Een belangrijk staatsinvesteringsfonds blijkt schulden van meer dan 10 miljard euro te hebben en staat als gevolg op instorten. De druk is zo groot dat de Maleisische premier Najib Razak mogelijk moet opstappen. Door deze onrust vertrouwen internationale beleggers Maleisië even niet meer en is de waarde van de munt gedaald.