Quiz

6 of 21 - weet jij wat onder welk btw-tarief valt?

Beeld NRC Q

De btw moet van het kabinet veranderen: voor veel meer producten en diensten moeten we bij kassa het hoge btw-tarief gaan betalen. Dat betekent geen 6 procent, maar 21 procent btw voor alles behalve “de primaire levensmiddelen”.

Nu is er een tarief van 6 procent voor ‘de meer primaire’ diensten en producten, en van 21 procent meer voor de ‘luxe’ goederen. Tot zover de gemakkelijke uitleg. Best helder toch. Of niet?

Snap jij er ook niks meer van?

Dit is wat de Belastingdienst er op zijn site over zegt:

Fietsenmaken
Onder het 6%-tarief vallen: (elektrische) fietsen repareren. Onder het 21%-tarief vallen: reparatie van snorfietsen, bromfietsen en bromscooters

Paarden
Het opfokken en africhten van paarden valt onder het 6%-tarief. Het 21%-tarief geldt als: de africhtingsfase langer duurt dan 6 maanden of het paard wordt getraind tot dressuur- of springpaard.

Water
Het leveren van water kan zowel onder het 6%-tarief als onder het 21%-tarief vallen. Dit geldt ook voor diensten die te maken hebben met water. Onder het 6%-tarief valt: leidingwater. Onder het 21%-tarief vallen: zeewater en rivierwater.

Verband
Verbandmiddelen voor geneeskundige doeleinden vallen onder het 6%-tarief. Voorbeelden hiervan zijn: watten, windsels, gaas. Onder het 21%-tarief vallen: gebruiksartikelen die (ook) een therapeutische of heilzame werking hebben, zoals kleding, schoeisel, verbandsokken, speciale (reuma)hemden, steunkousen en medische schapenvachten.

Boeken
Boeken vallen onder het 6%-tarief. Drukwerk valt onder het 6%-tarief als dat voor iedereen herkenbaar is als boek. Voor digitale boeken die niet op fysieke dragers worden verkocht, maar via het internet worden gedownload (bijvoorbeeld e-books), geldt het 21%-tarief.

Granen, meel
Ook granen en peulvruchten die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn, vallen onder het 6%-tarief. Dit zijn onder meer: granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst, gierst, maïs, rijst, kanariezaad, sorghumzaad en milletzaad, rijstmeel, gerstvoedermeel en havermoutafvalmeel, boekweit en boekweitdoppen. Onder het 21%-tarief vallen: erwten- en bonenmeel.

Bloemen
Sierteeltproducten, zoals bloembollen, bloemen, planten en boomkwekerijproducten vallen onder het 6%-tarief. Onder het 21%-tarief vallen: geverfde bloemen, gedroogde plantaardige producten, al dan niet geverfd, kunstbloemen.

Glijmiddel
Losverkochte glijmiddelen vallen onder het 21%-tarief. Levert u glijmiddelen samen met 1 of meer condooms in 1 verpakking, dan geldt het 6%-tarief.

Extra haar
Kappersdiensten vallen onder het 6%-tarief. Hieronder vallen: aanbrengen van haarextensies en aanmeten en reviseren van pruiken en toupets. Het gebruikte materiaal valt onder het 21%-tarief.

Knaagdieren
Voorbeelden van veevoer dat onder het 6%-tarief valt, en uitzonderingen hierop zijn: voedermiddelen en mengvoeders voor vee, zoals koeien, paarden en konijnen, pelsdieren en pluimvee. Onder het 21%-tarief vallen bijvoorbeeld: voedermiddelen en mengvoeders voor gezelschapsdieren, zoals honden, katten, hamsters, cavia’s, parkieten en kanaries.

Schoenmaken
Het repareren van schoeisel en lederwaren valt onder het 6%-tarief. Onder het 21%-tarief vallen: slijpen en rechtmaken van schaatsen. Repareren van het schoengedeelte van schaatsen, inline skates en dergelijke valt onder het 6%-tarief.

Vlas
Zowel ruwe als bewerkte vlas (tot aan het spinnen) valt onder het 6%-tarief. Onder het 21%-tarief vallen: gesponnen vlas, scheven of lemen.

Jeroen van Koningsbrugge
Het optreden door uitvoerende kunstenaars valt onder het 6%-tarief. Dit tarief geldt alleen als er een artistieke prestatie wordt verricht. Hieronder vallen de volgende optredens: (…) optredens in films of commercials. Deelname van acteurs aan tv-programma’s, zoals spelshows, waarbij zij niet optreden als acteur geldt niet als optreden en vallen onder het 21%-tarief.