20 mille voor Jazz Museum

NRC toetst wekelijks waaraan de gemeente uw belastinggeld uitgeeft. Vandaag: 20.000 euro voor een pop up jazz museum, deze zomer op Katendrecht.

1 Wat is het plan?

Fotograaf Wim van Zon exploiteert gedurende zes weken een Jazz Museum op Katendrecht. Het museum zit in Fenixloods 1. Al twaalf jaar exposeert hij met werk van internationaal bekende fotografen op het North Sea Jazz Festival. Maar nu wil hij groot uitpakken omdat het festival 10 jaar in Rotterdam zit en hij een overzicht wil laten zien van de belangrijkste jazzfotografie. De grote trekkers zijn volgens hem de foto’s van de Duitse fotografe Susanne Schapowalow, die intieme portretten maakte van Duke Ellington, Miles Davis en Billy Holiday. Het verhaal gaat dat ze liefdesrelaties onderhield met enkele jazzmuzikanten, waardoor ze hen van heel dichtbij kon fotograferen.

2 Wat kost het?

Van Zon moest Fenixloods 1 helemaal zelf inrichten. Hij kreeg de ruimte van 6.000 vierkante meter leeg en kaal ter beschikking. Hij zette er een bar in en liet honderden houten panelen timmeren om de foto’s op te hangen. Verder zitten er een filmzaal, een podium en een winkeltje voor de verkoop van fotoboeken in. Ook moet hij betalen voor de aanleg van een elektriciteitsnetwerk. Er zitten namelijk geen stopcontacten in de loods.

In totaal had Van Zon daar 230.000 euro voor nodig. Die 20.000 euro die hij ontvangt van de gemeentelijke organisatie die het museum sponsort, Rotterdam Festivals, zijn dus een druppel op de gloeiende plaat. „Oorspronkelijk wilden ze maar 10.000 euro geven”, zegt Van Zon. „Maar toen de Dienst Kunst en Cultuur van de gemeente besloot om niets bij te dragen, wilde ik het hele plan opgeven. Toen sprong Rotterdam Festivals bij.”

Daarna meldden zich plotseling meer geldschieters, zegt Van Zon. Woningcorporatie Woonstad, bouwbedrijf Heijmans, het Elise Mathilde Fonds voor culturele doelen betaalden duizenden euro’s. En het Prins Bernhard Cultuurfonds had al 20.000 euro toegezegd.

Toch zit hij nog met een tekort van 60.000 euro. Dat kan hij inlopen als hij voldoende kaarten verkoopt. Entree kost 8,50 euro voor een volwassene jonger dan 65 jaar. Ouderen en jongeren betalen 6,50 euro. Als Van Zon dat bedrag niet ophaalt, kan hij zichzelf en de vrijwilligers van het museum niet de vergoeding voor de werkzaamheden betalen die hij voor ogen had.

3 Wat moet het opleveren?

De subsidie van 20.000 euro aan het Jazz Museum moet bijdragen aan het imago van Rotterdam als jazzstad, zegt project manager Heleen Hulshof van Rotterdam Festivals. „Wij zien 2015 als een kroonjaar. North Sea Jazz bestaat veertig jaar en zit tien jaar in Rotterdam.”

4 Oordeel

De timing van het Jazz Museum op Katendrecht is goed. Het museum is open tot een week na het North Sea Jazz Festival. Dat vindt plaats op 10, 11 en 12 juli. Vorig jaar trok dat zo’n 75.000 bezoekers. Als 10 procent van hen het museum bezoekt, heeft Van Zon zijn doel al bijna bereikt. En dan zijn er ook nog de evenementen van North Sea Round Town die ook bezoekers trekken die mogelijk naar het museum willen.

De locatie op Katendrecht is slim. Die ligt op de route naar Ahoy waar het podium van het North Sea Jazz Festival staat. Als je vanuit het centrum naar het museum gaat, kan je daarna meteen door met de metro naar Zuidplein. Leuk en makkelijk voor jazztoeristen die een dagje Rotterdam doen voor ze de concerten gaan bezoeken.

Oordeel: het geld is goed besteed.