Zes gedode jihadisten afkomstig uit Amsterdam

Jihadisten van de Islamitische Staat in de zelfverklaarde hoofdstad Raqqa. Ongeveer tweehonderd Nederlandse jihadisten zijn afgereisd naar Syrië en Irak, 120 van hen nemen deel aan de gewapende strijd.
Jihadisten van de Islamitische Staat in de zelfverklaarde hoofdstad Raqqa. Ongeveer tweehonderd Nederlandse jihadisten zijn afgereisd naar Syrië en Irak, 120 van hen nemen deel aan de gewapende strijd. Raqqa Media Center via AP

Van de 32 Nederlandse jihadisten die, voor zover bekend, tot nu toe omkwamen bij de gewapende strijd in Syrië en Irak zijn er zes afkomstig uit Amsterdam. Dat heeft de gemeente vandaag bekend gemaakt in een WOB-procedure die dagblad Het Parool tegen het stadsbestuur was gestart. Een van de zes gedode jihadisten was minderjarig.

Twee Amsterdammers zijn veroordeeld voor misdrijven met een terroristisch oogmerk. De gemeente zegt zestig personen in beeld te hebben die geradicaliseerd zijn of vatbaar voor radicalisering, blijkt uit dezelfde WOB procedure.

‘Cijfers jihadisten zitten opsporing in de weg’

Drie Amsterdammers zijn opgenomen in het register paspoortsignaleringen, wat betekent dat hun paspoort kan worden ingenomen. De gemeente merkt wel op dat de getallen een momentopname zijn. Gemeenten zijn vrij om zelf details bekend te maken over de jihadisten die uit hun regio zijn afgereisd naar het Midden-Oosten, en daar eventueel zijn omgekomen.

De gemeente Den Haag maakte vorig jaar bekend dat er zeven jihadisten uit de Hofstad waren omgekomen. Utrecht sprak begin dit jaar over twee omgekomen jihadisten uit die stad. Beide getallen waren eveneens momentopnamen.

Amsterdam wilde de cijfers tot nu toe niet geven, omdat die de opsporing in de weg zouden kunnen zitten of onrust zouden kunnen veroorzaken. Volgens anti-terrorisme dienst NCTV zijn tot nu toe ongeveer 200 Nederlandse jihadisten naar het Midden-Oosten gereisd. Er bevinden zich ongeveer 120 in het gebied waar gevochten wordt, en er zijn 35 teruggekeerd naar Nederland.