Wietnota Amsterdam wekt zorg cannabisclub

Cannabis Social Club Tree of Life is in verlegenheid gebracht door de wietnota van burgemeester Van der Laan van Amsterdam. Tree of Life is de enige cannabis social club in de stad, een organisatievorm die Van der Laan opvoert als „hoofdzaak van de lobby richting het rijk” voor een proef met gereguleerde wietteelt.

Voorzitter Rosaria Ricci is bezorgd dat haar club als alternatief voor de coffeeshop wordt neergezet. „Op de lange duur zouden met voldoende cannabis social clubs wellicht de coffeeshops in hun huidige vorm kunnen verdwijnen en daarmee ook de achterdeurproblematiek”, aldus de nota. Ze vreest negatieve reacties van coffeeshophouders.

De leden van een cannabis social club komen bijeen om wiet te roken en samen hoogwaardige wiet te telen. Tree of Life (36 leden) deed vorig jaar een poging het gedoogbeleid voor de wietteelt op te rekken. Leden willen niet alleen hun ‘eigen’ vijf plantjes kweken – het aantal dat justitie per persoon gedoogt – maar ook de vijf plantjes van andere leden. Alle planten zijn gelabeld. Het Openbaar Ministerie verbood in februari deze variant op gereguleerde teelt.

Ricci onderstreept het wezenlijke verschil tussen commerciële coffeeshops, die zoveel mogelijk wiet verkopen, en de social clubs. „Die werelden moet je niet vermengen.” In de nota gebeurt dat wel: „Eveneens is mogelijk dat er bij een dergelijk experiment zelfs nog wiet overblijft die kan worden geleverd aan coffeeshops.”