Eerste Nederlandse goud op Europese Spelen voor Ellen van Dijk

Ellen van Dijk tijdens haar gouden race op het WK van 2013.
Ellen van Dijk tijdens haar gouden race op het WK van 2013. Foto EPA / Maurizio Degl' Innocenti

Wielrenster Ellen van Dijk gaat de geschiedenisboeken in als de eerste Nederlander die een gouden medaille won op de Europese Spelen. De 28-jarige Utrechtse won vanmorgen de individuele tijdrit, een onderdeel waarop zij als een van de favorieten gold. Met Annemiek van Vleuten won Nederland ook het brons.

Van Dijk deed iets meer dan een half uur over het parcours van 25,8 kilometer: 32 mintuten en 26 seconden. Ze was daarmee bijna 40 seconden sneller dan de Oekraïense Ganna Solovej, die tweede werd. Van Vleuten eindigde daar weer 30 achter en was daarmee nipt beter dan de nummer vier.

Al vroeg de beste

Al bij het eerste meetpunt werd duidelijk dat Van Dijk met afstand de beste was. De wereldkampioene tijdrijden van 2013 had na ruim twaalf kilometer rijden al bijna 13 seconden voorsprong op Solovej. Op het tweede tussenpunt – vlak voor de streep – was dat al meer dan 34 seconden.

Door de gouden medaille van Van Dijk en de derde plaats van Van Vleuten heeft Nederland nu vijf prijzen. Eerder wonnen de tafeltennissters al zilver in de teamwedstrijd en won Rachel Klamer zilver op de triatlon. De turnsters wonnen eerder de bronzen medaille in Bakoe, waar de eerste editie van de Europese Spelen worden gehouden.

Later vandaag staat ook de individuele tijdrit voor de mannen op het programma. Daar is Stef Clement de enige Nederlandse deelnemer.