Blanke schutter opent vuur in zwarte kerk: 9 doden

Foto Randall Hill /reuters

Amerikaanse kerkgangers rouwen, nadat negen leden van een wekelijkse bijbelkring gisteren gedood werden door een man die het vuur opende in hun kerk in de stad Charleston in South Carolina. Acht mensen stierven in de kerk, één overleed in een ambulance. De klopjacht op de dader, omschreven als een extreem gevaarlijke blanke man van circa 21 jaar, was vanochtend nog gaande. De politie gaat uit van een racistisch motief. Het monumentale witte gebouw van de Emanuel African Methodist Episcopal Church uit 1891 is het hart van een van de grootste en oudste Afro-Amerikaans kerkgemeenschappen in het zuiden van de VS. Onder de doden zou Clementa Pinckney zijn, dominee van de kerk en lid van de senaat van South Carolina. Gisteren had Pinckney nog een ontmoeting met Hillary Clinton die in de stad campagne voerde. Jeb Bush, die vandaag in Charleston verwacht werd, annuleerde zijn bezoek.