‘Vrije verkiezingen’ in Hongkong van de baan

Een omstreden voorstel om de belangrijkste bestuurder voortaan te kiezen haalde het niet in Hongkongse parlement.

Vrije verkiezingen in 2017 in Hongkong zijn voor jaren van de baan. Dat is het gevolg van de nieuwste politieke crisis in de Wetgevende Vergadering van de Chinese financiële metropool waar vanochtend een constitutionele wetswijziging – noodzakelijk om deze omstreden verkiezingen te houden – werd geblokkeerd.

Na tien uur van debatten in een zwaarbewaakt gebouw en enkele middelgrote demonstraties afgelopen weekend bleek er voor dit wetsontwerp geen tweederdemeerderheid. De verzamelde pro-democratische partijen beshouwen het door de autoriteiten in Beijing opgestelde verkiezingsplan als een vorm van ‘namaakdemocratie’ en hadden van tevoren al aangekondigd het af te keuren.

Maar verrassend genoeg weigerden 30 leden van het pro-Beijing-kamp hun stem uit te brengen. Daardoor strandde het voorstel in het parlement van de zakenstad, die tot 1997 een Britse kolonie was. Buiten het gebouw, waar vorige zomer de grootste betogingen ooit in Hongkong plaatsvonden, begroetten demonstranten – net als toen getooid met symbolische paraplu’s – de uitslag met luid gejuich en geschreeuw.

Zij protesteerden de laatste dagen weer tegen het plan van Beijing. De Chinese leiders behouden zich het recht voor de twee of drie kandidaten voor deze ‘vrije verkiezingen’ van een hoofdbestuurder vooraf te toetsen. Hongkongers kunnen hierbij zelf geen kandidaten naar voren schuiven.

Wijziging van het nu afgewezen plan is voor Beijing onbespreekbaar. Het gevolg is dat de autoriteiten in 2017, net als voorheen, zelf een kandidaat kiezen na consultatie van de belangrijkste zakenfamilies in de stad.

„Dit is het begin van een nieuwe, lange strijd voor democratie in Hongkong”, zei Emily Lau, voorzitter van de Democratische Partij. Zij, en ook studentenleiders, voorspellen dat er nog „hete zomers” zullen volgen.