Volksfeest in Colombia na revanche op Brazilië

Rivaal met 1-0 verslagen, rood voor Braziliaan Neymar.

Zijn gezicht is wit van het meel, zijn kleren zijn nat van het bier. Cesan Chaparro (19) kan zijn geluk niet op. „We hebben onze revanche voor de nederlaag op het WK.”

De ontlading is groot in Tunja na de zege van Colombia in de groepsfase van de Copa América op Brazilië (1-0). Er wordt gedanst, gedronken en met meel gegooid, een traditie in Colombia als er iets te vieren valt.

Door de smalle straten bij het Plaza de Bolívar, het centrale plein van de hoogste en koudste provinciehoofdstad van Colombia, rijden tot laat in de avond toeterende auto’s en motoren. De stad in de Andes is even dronken van geluk. Colombia verslaat Brazilië pas voor de tweede keer ooit.

„Als we de volgende ronde halen, gaan we de Copa winnen”, ronkt Fredy Goyeneche (33). De mooiste finale? „Tegen Argentinië of Chili”. Het ‘arrogante’ Argentinië is nog altijd de grootste vijand van de Colombiaanse voetballiefhebbers. Alleen coach José Pékerman kan niet stuk, al helemaal niet na gisteren.

De naam van de Argentijnse bondscoach van Colombia echode lang door het centrum van Tunja. De grijze voetbaleminentie is stabiel in concept en selectie en geeft vertrouwen aan spelers die bij hun club weinig aan de bak komen, zoals ster Radamel Falcao die onder Louis van Gaal bij Manchester United verpieterde.

Toen het contract van Pékerman na het WK van vorig jaar afliep smeekte het hele land om verlenging. Zelfs de regering in Bogotá zou zich daarmee hebben bemoeid. In het Zuid-Amerikaanse land is voetbal nu eenmaal landsbelang. De sport is in alle uithoeken van het land populair. Tijdens de wedstrijden van het nationale team, ook gisteren, worden niet alleen reclames uitgezonden, maar ook oproepen aan de guerrillabeweging FARC. „Guerrilleros demobiliseer! Ga bij uw familie van het voetbal genieten.”

Met de overwinning in het Chileense Santiago hebben de Colombianen zich gerevancheerd voor de uitschakeling door Brazilië op het WK van 2014. En voor de slechte start in de Copa tegen Venezuela. „Een absolute wederopstanding”, concludeerde de tv-verslaggever al in de 36ste minuut nadat verdediger Jeison Murillo het beslissende doelpunt had gemaakt.

De zege maakt ook een einde aan decennia van sluimerend fatalisme. Slechts een keer wist Colombia in een officiële wedstrijd van Brazilië te winnen. Dat was in 1991, tijdens de Copa América. „Eindelijk is het gelukt”, kopten de kranten destijds. Het succes kwam in een tijd dat Colombia na decennia van sportieve droogte weer aan een WK mocht meedoen. Begin jaren negentig, met toppers als Carlos Valderrama, Freddy Rincón en de later vermoorde Andrés Escobar.

Het zou nooit meer 9-0 voor Brazilië worden zoals in 1957. De krachtsverhoudingen tussen de twee landen zijn genivelleerd. Op het WK vorig jaar was Colombia smaakmaker met drie overwinningen in de groepsfase, maar liep zich stuk op het fysieke spel van Brazilië.

Colombia domineerde het grootste deel van de wedstrijd gisteren. De Braziliaanse ster Neymar kwam niet in zijn spel door de straffe zonedekking van de Colombiaanse verdediging. De Cafeteros kregen meer kansen door de aanvallende impulsen van onder anderen James Rodríguez, de ster op het WK. Neymar werd in blessuretijd met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd na een opstootje met de Colombiaanse invaller Carlos Bacca. Ook deze moest het veld met rood verlaten.

Het kon in Tunja de pret niet drukken. Colombia gaat in groep C samen op kop met Brazilië en Venezuela.