Valkenburgse zedenzaak: OM wil 3 jaar cel voor hoofdverdachte

Rechtbanktekening van de regiezitting van verdachte Armin A.
Rechtbanktekening van de regiezitting van verdachte Armin A. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De 21-jarige hoofdverdachte in de Valkenburgse zedenzaak krijgt als het aan het Openbaar Ministerie ligt een celstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Justitie verdenkt Armin A. ervan een minderjarige te hebben aangezet tot prostitutie.

Twitter avatar jeroenwetzels Jeroen Wetzels Strafeis OM tegen Armin A.: 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. #Valkenburg

In de Valkenburgse zedenzaak hebben meer dan twintig mannen bekend seks te hebben gehad met een toen zestienjarig meisje, meldde het OM eind april. Zeker 29 mannen worden vervolgd voor seks met een minderjarige.

Kritiek op OM

Het Heerlense meisje zou vorig najaar in een kamer van een Valkenburgs hotel betaalde seks hebben gehad met vijftig tot tachtig mannen. Op een aanpalende wc werd A. gearresteerd. Justitie zei eerst dat hij als de loverboy van de Heerlense optrad en schetste het beeld dat er dwang zou zijn gebruikt.

In mei werd bekend dat het OM de aanklacht tegen de hoofdverdachte had afgezwakt. Het meisje zou niet aantoonbaar zijn gedwongen tot seks. A. wordt nu vervolgd voor het aanzetten van een minderjarige tot prostitutie. Op seksuele uitbuiting van een minderjarige staat tot 15 jaar cel.

Het OM kreeg veel kritiek te verduren kreeg, omdat het de klanten van het meisje in feite dreigde met openbaarmaking, door te zeggen dat ze zo nodig thuis zouden worden opgepakt. Na de publiciteit rond deze zaak pleegden twee verdachten zelfmoord.