Terugkijken: de laatste aflevering van De Volmaakte Mens - Wat is de mens?

In de zesdelige serie De Volmaakte Mens spreekt NRC-columnist Bas Heijne met wetenschappers en grote denkers, om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de mens? Gisteren was het laatste deel van de reeks op televisie te zien. Kijk ‘m hier terug.

We sleutelen aan ons DNA, aan ons brein en aan ons nageslacht. In de zesdelige serie De Volmaakte Mens (Human/VPRO) gaat NRC-columnist Bas Heijne in gesprek met topwetenschappers en grote denkers, in de hoop een antwoord te vinden op de vraag: wat is de mens? Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van de technologische revolutie? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer/minder mens van?

Gisteren was het laatste deel van de reeks op televisie te zien. Kijk ‘m hier terug. Filosoof Michael Sandel van de Universiteit van Harvard leidt in deze aflevering een debat/college in cultureel centrum De Rode Hoed in Amsterdam. Sandel ziet filosofie niet als een denkspelletje, maar als een praktisch middel om ethische kwesties te bespreken. Hij werd bekend door zijn interactieve colleges (serie hier), die inmiddels door miljoenen bekeken zijn. Bas Heijne hield een inleiding en een eindtoespraak.

Kijk de aflevering terug.

De vorige afleveringen op een rijtje:

  • Mens versus machine. Filosoof Nick Bostrom voorspelt dat er nog deze eeuw machines zullen zijn die de denkkracht van mensen ver zullen overtreffen. Bostrom schetst een scenario waarin superintelligente systemen hun eigen gang gaan, zonder zich wat aan te trekken van de mens. Aflevering van 10 juni (terugkijken).
  • De bionische mens. De Nederlandse techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek vindt dat we techniek moeten omarmen. Bas Heijne bezoekt ook biotechnoloog David Abbink, die denkt dat in de toekomst mens en technologie letterlijk versmelten. Maar hoe gaat onze samenleving er dan uit zien? Aflevering van 3 juni (terugkijken).
  • Sleutelen aan de ziel. Volgens de Duitse filosoof Thomas Metzinger is ons idee van onszelf gebaseerd op een illusie. Waar ons bewustzijn ons een ik voorschotelt, een idee van een persoonlijke kern, een ziel kortom, daar zijn slechts neurologische processen aan het werk. Aflevering van 27 mei (terugkijken).
  • De dood uitgedaagd. Volgens de controversiële gerontoloog Aubrey de Grey hoeven we niet meer dood te gaan. Het lichaam is een machine en wanneer we steeds beter leren die machine te onderhouden, kunnen we het einde eindeloos voor ons uit schuiven. Aflevering van 20 mei (terugkijken).
  • Designerbaby. Genetische manipulatie van embryo’s is nu nog niet toegestaan. Maar is de technologie te stoppen? In de aflevering ziet Bas Heijne hoe de klanten van een kliniek het geslacht van hun kind kunnen kiezen en hoe onderzoekers in Amerika een kind met drie biologische ouders willen maken. Aflevering van 13 mei (terugkijken).

De VPRO vroeg filmmaker Steye Hallema (VPRO Medialab) een VR-belevenis bij de serie te maken. Het resultaat: De Upgrade, te bekijken met de VPRO Cardboard (een kartonnen bril) en een smartphone. Meer informatie is hier te vinden.

Bekijk een voorbeeldvideo van de VR-ervaring.