Staatssenator Pinckney onder negen doden schietpartij Charleston

De Democratische staatssenator Clementa Pinckney is een van de negen doden die vielen bij de schietpartij in een Afro-Amerikaanse kerk in de Amerikaanse stad Charleston
De Democratische staatssenator Clementa Pinckney is een van de negen doden die vielen bij de schietpartij in een Afro-Amerikaanse kerk in de Amerikaanse stad Charleston Foto EPA

Dominee en senator in de staat South Carolina Clementa C. Pinckney is een van de negen doden die gisteravond vielen bij een schietpartij in een Afro-Amerikaanse kerk in het Amerikaanse Charleston, dat meldt de Amerikaanse zender 19ActionNews. Rassenhaat is het waarschijnlijke motief van de blanke schutter.

De politie van Charleston heeft bevestigd dat de staatssenator is omgekomen. De 41-jarige Clementa Carlos Pinckney is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij kwam in 1997 op 23-jarige leeftijd in het Huis van Afgevaardigden in de staat South Carolina wat hem maakte tot jongste lid. Vanaf 2001 was Pinckney senator in de staat South Carolina, daarnaast was hij ook dominee van de Emanuel African Methodist Episcopal Church waar de schietpartij plaatsvond.

Moordpartij tijdens bijbelstudie

Gisteravond leidde Pinckney een bijbelstudie in de methodistische Emanuel-kerk. Dit is de oudste kerkgemeenschap voor Afro-Amerikanen in het zuiden van de VS. De schutter was ook aanwezig tijdens deze religieuze bijeenkomst. Hij bleef ongeveer een uur en begon daarna om zich heen te schieten.

Toen de politie arriveerde waren acht aanwezigen doodgeschoten in de kerk, een negende slachtoffer overleed op weg naar het ziekenhuis. Drie mensen overleefden de aanslag. Een van hen vertelde dat ze in leven werd gelaten zodat ze kan vertellen wat er is gebeurd.

Twitter avatar offlede Andrew Knapp Local NAACP official: Gunman told survivor he’d let her live so she could tell everyone else what happened. #CharlestonShooting

Volgens getuigen is de schutter een 21-jarige blanke man met een slank postuur. Hij is momenteel nog voortvluchtig en vuurwapengevaarlijk.

‘Motief is rassenhaat’

Zowel het hoofd van de lokale politie als Joe Riley, de burgemeester van Charleston vermoeden dat rassenhaat de schutter aanzette tot zijn daad. Hij zei daarover tegen lokale media:

“De enige denkbare reden om een kerk in te stappen en op biddende mensen te schieten is haat. […] Dit is een ongelofelijke en hartverscheurende daad in deze zeer historische kerkgemeenschap. Een boosaardige en haatdragende persoon heeft de levens genomen van burgers die samen waren gekomen om te bidden.”

Kort na de schietpartij kwam bij de politie ook een bommelding binnen, die reden was om het gebied rond de kerk te ontruimen. Tijdens een persconferentie na de schietpartij liet de politiechef volgens AP weten dat er geen explosieven zijn gevonden.

Twee maanden geleden kwam Charleston ook al negatief in het nieuws, toen een blanke politieagent zijn pistool leegschoot op een vluchtende Afro-Amerikaanse man.