Recordaantal van bijna 60 miljoen ontheemden- helft kinderen

Syrische vluchtelingen uit Tel Abyad proberen Turkije binnen te komen. Dit grensdorpje werd deze week veroverd door de Koerden op IS. Turkije is 's werelds grootste opvangland.
Syrische vluchtelingen uit Tel Abyad proberen Turkije binnen te komen. Dit grensdorpje werd deze week veroverd door de Koerden op IS. Turkije is 's werelds grootste opvangland. Foto REUTERS/Kadir Celikcan

Bijna zestig miljoen mensen zijn op de vlucht als gevolg van oorlogen in Syrië, Jemen, Zuid-Soedan, Burundi en een tiental andere landen. Niet eerder waren zoveel mensen ontheemd en de aantallen blijven snel stijgen, zo stelt VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR in een vandaag uitgebracht rapport.

In 2005 waren er 37,5 miljoen ontheemden, dit aantal steeg naar 51,2 miljoen in 2013 en liep op tot 59,5 miljoen vorig jaar. Deze toename is de hoogste ooit vastgelegd in een enkel jaar. De helft van het aantal vluchtelingen zijn kinderen.

Turkije ‘s werelds grootste opvangland

De oorlog in Syrië is grotendeels verantwoordelijk voor de snelle stijging van het aantal ontheemden. Alleen al in eigen land zijn 7,6 miljoen Syriërs op de vlucht terwijl er bijna 3,9 miljoen verblijven in de omliggende regio. Na Syrië komen de meestal vluchtelingen uit Afghanistan (2,59 miljoen) en Somalië (1,1 miljoen).

Volgens het UNHCR Global Trends rapport is de wereldwijde verdeling in de opvang van vluchtelingen tussen rijke en minder rijke landen uit balans. Bijna negen op de tien vluchtelingen verbleven vorig jaar in minder economisch ontwikkelde regio’s en landen. Een kwart van alle vluchtelingen bevind zich in de minst ontwikkelde landen. Met 1.590.000 officieel geregistreerde Syrische vluchtelingen en meer dan honderdduizend Irakese vluchtelingen is Turkije ‘s werelds grootste opvangland. De meeste asielaanvragen in de Europese Unie vinden plaats in Duitsland en Zweden.

‘Internationale gemeenschap onmachtig’

Door de stijging van het aantal wereldwijde conflicten - in Oekraïne en in vele Afrikaanse landen als Libië, Democratische Republiek Congo, Zuid-Soedan en Burundi- en het feit dat langdurige conflicten zoals in Afghanistan niet worden opgelost neemt het aantal ontheemden alleen maar toe. Een einde lijkt ook niet in zicht, aldus de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guteress.

“Het is angstaanjagend dat aan de ene kant de aanstichters van conflicten straffeloos hun gang kunnen gaan, en aan de andere kant de internationale gemeenschap een schijnbaar totaal onvermogen ten toon spreidt om tot samenwerking te komen om oorlogen te stoppen en om vrede te stichten en te bewaren”.