Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Ramadan? Geld verdienen, denken deze bedrijven

Foto Hema

135 euro per week. Zoveel geven moslims de komende tijd gemiddeld uit aan eten, berekende onderzoeksbureau Motivaction. Normaal is dat maar 90 euro.

Vandaag begint de ramadan. Met rond de miljoen Nederlandse moslims betekent dat voor ondernemers: flink geld verdienen. Want met een lege maag shoppen betekent meer kopen voor de familiemaaltijden na zonsondergang, en naar het Suikerfeest toe worden ook cadeautjes steeds populairder. Dit zijn drie manieren waarop bedrijven hopen te verdienen aan deze maand.

Speciaal eten

Albert Heijn en Hema deden het al eerder: ramadanschappen in de winkel. Die komen weer terug, zeggen de bedrijven. Albert Heijn heeft in zo’n 150 winkels schappen met een speciaal assortiment van onder meer olijven, vijgen, bulgur en kruiden, en ramadanrecepten. En van bepaalde producten die ze normaal al hebben, is extra veel besteld.

Screenshot ah.nl/allerhande

Screenshot ah.nl/allerhande

Ook Hema heeft weer een apart assortiment in 243 winkels, zegt woordvoerder Arnold Drijver. Met halal snoepjes, bijvoorbeeld.

Beide winkels zeggen de klant tegemoet te willen komen met de acties. “We zijn een winkel voor iedereen”, zegt woordvoerder Dagna Hoogkamer van Albert Heijn. Op deze manier wil de supermarkt “aansluiten bij de buurt”. En ook Hema staat zo “midden in de samenleving en de actualiteit”, zegt Drijver. Bovendien werken de acties goed. Er wordt “enthousiast op gereageerd”, zegt Hema. De ramadanproducten zijn “erg populair”, zegt Hoogkamer.

Speciale openingstijden

Een andere tak die profiteert van de vastenmaand: de horeca. Althans, na zonsondergang. Omdat ramadan de afgelopen jaren in de zomer viel, zijn veel openingstijden nu bijgesteld.

In Den Haag mogen winkels waar brood en gebak wordt verkocht bijvoorbeeld elke dag tot middernacht geopend zijn. De PVV zei daar vorig jaar over: “Als islamitische bakkers hun winkeltijden willen aanpassen aan de Ramadan, gaan ze maar een winkeltje beginnen in Saoedi-Arabië.” Toch hebben de bakkers dit jaar weer toestemming.

Maar ook veel sportscholen hebben aangepaste tijden. Zo kunnen fanatiekelingen na het eten nog even trainen.

Speciale producten

Behalve de sportscholen is er buiten de voedingssector hier minder aandacht voor de ramadanmarkt. In Groot-Brittannië heeft The Body Shop ramadangeschenken, hier wordt dat (nog) niet aangeboden.

Screenshot mango.com

Screenshot mango.com

DKNY had vorig jaar een ramadancollectie, Mango heeft die dit jaar. Maar - los van de vraag of die collectie echt geschikt is voor de sobere vastenmaand - is die alleen beschikbaar in Arabische landen.

Foto V&D

Foto V&D

Een uitzondering in Nederland: V&D heeft vanaf morgen voor het eerst ook een ramadancollectie. Niet alleen met snoep en zoetigheid in de La Place, maar ook met apart ontworpen kleding. Beschikbaar in een aantal winkels in “grote steden”, zegt woordvoerder Edwin van Wijk, om in te spelen op “de wensen van hun allochtone klanten”. Het is onderdeel van de nieuwe strategie van het noodlijdende bedrijf, waarin “lokale initiatieven” van bedrijfsleiders belangrijker worden.