Politici krijgen vanaf januari 2016 niet langer dan vijf jaar wachtgeld

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) tijdens het vragenuurtje in Tweede Kamer.
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) tijdens het vragenuurtje in Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Als politici aftreden of worden ontslagen voor hun pensioen, krijgen zij vanaf januari 2016 niet langer dan vijf jaar wachtgeld. Dat voorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) kreeg vandaag steun van de Tweede Kamer, meldt persdienst ANP. Nu geldt de wachtgeldregeling nog voor tien jaar.

Concreet: als politici aftreden op hun zevenenvijftigste hebben ze nu tijdens de tien jaar tot hun pensioen recht op wachtgeld.

eerdere plannen voor versobering wachtgeld

PvdA-minister Plasterk wilde deze “voortgezette uitkering” in oktober vorig jaar al beperken tot maximaal vijf jaar, maar trok het wetsvoorstel onverwachts in. Voor veel partijen kwam het intrekken van het wetsvoorstel als een verrassing.

In de gemeenten bestond veel kritiek op de plannen. Een goed vangnet zou noodzakelijk zijn om goede bestuurders aan te trekken in het openbaar bestuur. Politici hebben het eerste jaar na hun ontslag recht op tachtig procent van hun laatste inkomen, daarna zeventig procent.